В село Трудовец днес бе поставено началото на фолклорен фестивал, наречен „Златни нишки”. Идеята на организаторите е събитието да се провежда ежегодно. То е с конкурсен характер и преминава в три етап и три категории. Изпълненията на участниците се оценяват от жури в състав: Нешка Робева, която не се нуждае от представяне, Веселка Божкова – хореограф на танцова формация „Ботевградска младост” и д-р Ивайло Иванов – преподавател във Варненския свободен университет, специалност „Хореография”, ръководител на Академичен танцов театър и на представителен танцов ансамбъл при Националната гимназия за хуманитарни науки и изкуства. 

За призовите места в трите категории се състезават: ТА „Балканска младост” – Етрополе, ДТС „Гайтани” към 68 СУ – София, Детски танцов състав „Жар” – Трудовец, ДТС „Литаковче” – с. Литаково, ДТС „Гергьовче” – София, ТС „Литаково” – с. Литаково, ТС „Мургаш” – с. Врачеш, ТК „Зора” – с. Мрамор, КНХТ „Мойто либе” – София, ШНТ „Китка” – София, КНХТ „Мойто либе” – с. Световрачане, ТГ „Релакс” – с. Остров, КНХТ „Мойто либе” – с. Габер, ТК „Пъстра китка” – Банкя и ТК „Хоп-троп ИМИ” – Ботевград. Като някои от тях участват с формации в три възрастови групи.

Най-напред приветствие към участниците и организаторите на фестивала отправи Стефка Граматикова – секретар на Община Ботевград.  „От името на кмета на общината - Иван Гавалюгов, и от свое име, разбира се, искам да поздравя всички гости на Община Ботевград, дошли тук в този слънчев ден! Ще ми позволите най-напред да се обърна към организаторите на това прекрасно събитие, към идейните двигатели на Първи национален фолклорен фестивал „Златни нишки” – с. Трудовец, а именно екипа на Народно читалище „Никола Ракитин” – с. Трудовец. Заедно с помощта на фолклорен клуб „Варвари” и група „Шопски триъгълник” те имаха куража не просто да създадат идейно рамките на това събитие, но имаха смелостта да го организират, защото за една такава организация се изисква изключително много труд, и той е доброволен, разбира се. А имат и амбицията да го превърнат в един ежегоден празник на народното танцово изкуство. Искам да ги поздравя и за това, че са избрали едно изключително красиво име – „Златни нишки”, за този фестивал. Това име е на една от книгите на Никола Ракитин – местен поет. И както знаете, народното читалище е кръстено на него. Но аз виждам една друга символика в това заглавие – „Златни нишки”, т.е. нишките, които ни свързват с корените ни чрез танцовото изкуство на българите, нишките, които, надявам се, ни държат заедно и в днешния ден, нишките, които чрез изкуството на танците, чрез изкуството, създавано от българите през вековете, ще ни задържи заедно, за да оцелеем и за в бъдеще”, каза Стефка Граматикова при откриването на фестивала. Секретарят на общината изрази надежда, че този празник ще придобива все по-голяма популярност в национален мащаб и ще събира все повече гости всяка година.

Думата бе предоставена на председателя на настоятелството при Народно читалище „Никола Ракитин” Маргарита Стаменова. Тя приветства всички с „добре дошли” на първия фолклорен фестивал „Златни нишки” – с. Трудовец. „Фестивалът е организиран от нашето читалище по повод 133 години от рождението на нашия патрон. Надяваме се да стане традиция, да привлича все повече участници. Фестивалът е под егидата на Областната администрация и се провежда с любезното съдействие и подкрепата на Община Ботевград, Кметството на село Трудовец, Комплекс „Кредо”, частен земеделски производител „Румяна Величкова”, Бутилираща компания „Горна Баня”, Земеделска кооперация „Трудовец”, „К и Н Форест комерс” и много доброволци”, обяви Маргарита Стаменова.

Към хубавите пожелания се присъедини кметът на село Трудовец – Веселин Драганов. Той призова за запазване на хубавите български традиции и обичаи, за да може те да разнасят славата на България по света. Драганов пожела на участниците здраве, несломим и борбен дух и като истински възрожденци да продължават да пазят българщината.


Кметът на Трудовец обяви началото на Първия национален фолклорен фестивал „Златни нишки”. Последва издигане на българския трибагреник под звуците на националния химн.

Поздрав към всички участници и гости бе танцовото изпълнение на Фолклорен клуб „Варвари” и група „Шопски триъгълник” с хореограф Георги Иванов. Предварително бе уточнено, че те не участват в конкурсната програма.

Самото надиграване започна с танца „Сол-пипер” в изпълнение на „Балканска младост” от Етрополе.

Победителите в първото издание на Национален фолклорен фестивал „Златни нишки” ще бъдат обявени днес от 17:30 часа, съобщиха организаторите. Преди това ще се състои гала концерт на участниците.