От няколко дни кипи трескава работа на детската площадка в градинката до храм „Успение Богородично“ - Ботевград. Група млади жени са запретнали ръкави и боядисват детските игрови съоръжения, разчертават полета за няколко вида игри, рисуват... Тяхната инициатива привлече нашето внимание. 


Идеята за ракрасяване на детската площадка се зародила в социалните мрежи. Инициатор е Ирена Петрова - детска учителка в ДГ „Иглика“, която в момента е в отпуск по майчинство. Преди пет години живеещи около градинката също се заели с подобно начинание.  


Освен групата от десетина майки, активно в разкрасяването на площадката участват и хора от квартала. Те реализират идеята със собствени средства.


Гордостта на участниците в инициативата е голямото поле за игра на „Не се сърди човече“, което е разположено в центъра на градинката. Целта е децата да се забавляват, изпълнявайки ролята на фигурките, като „влизат“ в играта и „излизат“ от нея, спазвайки съответните правила.  


Разчертани са и полета за игра на „Дама“, баскетбол и за други забавни игри. Нарисувани са жираф – за дълъг скок от място, и зебра - пешеходна пътека. Също така вече са освежени с боя всички детски съоръжение и пейки в градинката, видя наш репортер.   


„С тази инициатива предоставяме на нашите деца много „шарени“ причини да излизат навън и да се движат повече“ – сподели майка, държейки в ръце четка и кутия с боя.  


Следващата стъпка на кварталното сдружение е да поиска от общината средства за закупуване и поставяне на подходяща ниска ограда около неоградената част на детската площадка.