Общественото обсъждане на идейните предложения за изграждане на четири паркингa– на ул. „Мургаш”, ул. „Стефан Стамболов”, ул. „Райна Княгиня” /на юг от китайската стена/ и зад Съдебната палата, в Ботевград започна в 18 часа и продължи повече от два часа. 


Начало на обсъждането даде кметът Иван Гавалюгов. Той обясни, че големият блок на бул. “България“ 13 няма нито едно паркомясто, което налага изграждането на нови такива в този район, за да се преустанови паркирането на автомобили по булеварда, което, от своя страна, затруднява движението и създава потенциална опасност от ПТП-та.


По отношение на идейното предложение за изграждане на паркинг на две нива зад Съдебната палата, кметът обясни, че той ще бъде за около 80 коли и отчасти ще реши проблема с липсата на места за паркиране в централната градска част. Той припомни, че теренът до сградата на дирекция “Социално подпомагане“, където водачи системно паркират автомобилите си, е частен и по всяко време собственикът може наложи забрана. Същото се отнася и за паркирането зад читалището. Там терените също са на частни лица. Общината им предложила замяна, но те не са приели.    


Присъстващите заинтересовани лица имаха възможност да вземат думата по няколко пъти. Повечето от тях обаче бяха против изграждането на нови паркоместа. 


Живеещите на ул. „Мургаш”, които имат гаражи, поискаха пред тях да има зелена площ, а не нови места за паркиране. Арх. Весела Маркова предложи да се предвиди само един ред за паркиране на автомобили, а не два, както бе показано в идейното предложение. Въпреки това категорично съгласие не бе постигнато. 


Против изграждането на нови паркоместа бяха и живеещите в блока на ул. „Стефан Стамболов”. Там се предвиждат допълнителни 20 паркомест. 


Според живеещите и на едната, и на другата улица, съгражданите им от бул. „България” могат да използват паркинга до парка на гимназията. 


По време на обсъждането постъпиха предложения, от страна на граждани, общината да изгради паркоместа в част от зелените площи пред блока на “България“ 13. Кметът не възприе тази идея с аргумента, че така ще се наруши целият облик на булеварда.  


С живеещите на ул. „Райна Княгиня” се стигна до някакъв консенсус. Единственото, което хората пожелаха, е детската площадка, която се предвижда там, да бъде изградена малко по-навътре в пространството за безопасността на децата.


Идеята за паркинг на две нива зад Съдебната палата и подхода към него, от страна на детската площадка зад блока, също не бе възприета. Категорично против нея бяха хората от блока на бул. „Трети март” №81. Те бяха единодушни, че вместо мястото около блока да бъде освободено от коли, ще бъде натоварено още повече. Според живеещите в блока, общината трябва да търси други варианти за паркиране в централната градска част. Предложение постъпи от арх. Мариела Андреевска, която също присъстваше на обсъждането,  за няколко по-малки паркинги около кооперативния пазар, като се помисли за затваряне на ул. "Свобода" в участъка, който се пресича с ул. "Акад. Стоян Романски", каквато всъщност идея съществува и се обмисля от общината. Според арх. Андреевска паркинг за десет места може да бъде изграден и на съществуващия общински терен на гърба на ДСК (на север от сградата).