Завърши международният ученически конкурс "Заедно през двадесет и първи век", посветен на 140-та годишнина от Руско-турската война и Освобождението на България.
Организатори са Руската федерация, Съюза на Българските учители, Министерството на образованието, със съдействието на Фондация "Устойчиво развитие на България".
Според директора на Руския културно-информационен център в България Павел Владимирович Журавльов, в надпреварата са участвали над 3000 деца от държави, като България, Русия, Румъния, Молдова, Испания и др.
Били са разделени по възрастови показатели: І-ІV, V- VІІІ и ІХ-ХІІ клас.
Състезавали са се в направленията:
- проза
- поезия                                                  
- мултимедийна призентация
- рисунки
- творби на руски език
Научен консултант на конкурса е Емилия Лазарова. В журито са били 6 професора и трима доценти.
Сред участниците са и трима наши ученици от VІ клас на ОУ „Христо Ботев” – Етрополе, с ръководител учителят по история Марин Кубетски. Работили са по темата „140-та годишнина от Руско-турската война и Освобождението на България от османско иго”.
- Любомир Павлов Билев е с ІІІ-та награда с мултимедийната призентация „Преминаването през връх Шиндарника – решаващ ход за победата”.
- Александра Ивова Иванова е с ІІІ-та поощрителна награда с разработката „Те сляха своята кръв с моята”.
- Мариан Ботев Ботев се е класирал на VІІ-мо място с темата „Един етрополец – спасителят на Самарското знаме”.
Победителите получиха запомнящи се подаръци от руското посолство в България и сертификати за 5-дневна обиколка в Москва от фондация "Устойчиво развитие на България". Притежателите на второто място получиха своите документи и ваучери.
В централното фоайе на Руския културно-информационен център е открита изложба с творби на участници в "Заедно в двадесет и първи век " и "Зелената планета".
Снимките са на Павел Билев и от РКИЦ