По повод лятната АНТИСПИН кампания, която ще продължи до 15 септември, Регионална здравна инспекция – София област напомня, че тест за ХИВ може да бъде направен в КАБКИС /Кабинети за безплатно консултиране и изследване за СПИН/. КАБКИС е мястото, където можете да получите компетентна помощ, при абсолютна конфиденциалност относно личността Ви и начина на живот. Ето и координатите на кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в София: Столична РЗИ, София, ул. „Враня“ № 20, етаж 5, стая 502, тел./факс: 02/833 4099; Център за сексуално здраве, Сдружение „Здраве без граници” – София, ул. „Самуил“ № 111, тел.:02/9523399.


Единственият начин да разберете, че сте инфектирани е като си направите тест за ХИВ, който обикновено установява с 99,9% сигурност случаите на инфектиране. Той показва наличие в кръвта не на самия вирус, а на антитела, които организмът образува, за да се бори с него. Антителата се появяват от 1 до 3 месеца след инфектирането. Ето защо има смисъл да се направи тест едва след изтичането на този минимален срок, след като сте били изложени на риск.


Комбинираната анти-ХИВ терапия е известна като антиретровирусна терапия. Въпреки ефективното действие за забавяне на развитието на свързаните със СПИН заболявания, антиретровирусната терапия не може да премахне инфекцията напълно.


ХИВ е вирус, който атакува имунната система на човека, така че тя не може да осигури защита на организма срещу болести и инфекции. СПИН означава синдром на придобитата имунна недостатъчност и се развива при инфектиране с човешки имунодефицитен вирус /ХИВ/. Инфектираните с ХИВ се наричат серопозитивни или вирусоносители. След инфектирането с ХИВ човек може да живее с вируса в кръвта си в продължение на години и да се чувства здрав дълго след като този вирус е попаднал в организма. ХИВ позитивният резултат все още не означава, че човекът е болен от СПИН.


Безсимтомен стадий – в следващите години /средно от 8 до 10/ инфекцията с ХИВ е налице, но заразените нямат оплаквания и се чувстват здрави. Някои могат да имат увеличени лимфни възли в две или повече несъседни области. В този стадий, единственият начин, по който човек може да разбере, че е заразен, е да си направи кръвен тест за ХИВ.


СПИН – това е последният стадий на заболяването, в който имунната система е тежко увредена. В тази фаза организмът е податлив на всякакви видове инфекции, паразити, вируси или бактерии, които обикновено не могат да предизвикат болест у хора с нормална имунна система.


Времето необходимо, за да се развие ХИВ инфекцията в СПИН обикновено е между 8 и 10 години, въпреки че този период може да варира във всеки индивидуален случай. През този период човек носи вируса и може неумишлено да инфектира партньорите си.


Заболяването се предава от човек на човек. Вирусът се съдържа в повечето телесни течности на инфектирания човек, но единствено в кръвта, спермата, вагиналния секрет и кърмата има достатъчно количество вируси, за да се осъществи заразяването. Това определя т. нар.


Пътища на разпространение на инфекцията:


По полов път – при сексуален контакт с инфектиран партньор без предпазни средства;


По кръвен път – контактът с кръв на инфектиран човек носи значителен риск от заразяване. Кръвта и кръвните продукти, използван в медицинската практика в нашата страна след 1986 г. задължително се изследват за ХИВ. Най-висок риск от предаване на инфекцията по кръвен път съществува при използване на общи игли и спринцовки. Съществува риск от заразяване и в студията за маникюр, татуировки и пиърсинг, ако се използват нестерилни инструменти; 


Вертикален път - от майка на нейното дете  – заразените с HIV жени могат да предадат инфекцията на своите деца по време на бременността, в хода на раждането или при кърмене. 


Съвременните проучвания сочат, че възможността майка, носителка на ХИВ да роди здраво дете е до 98% възможна, ако жената провежда антиретровирусно лечение и спазва препоръките на лекаря си относно раждането и кърменето. Ето защо е добре всяка бъдеща майка да си направи тест за ХИВ в началото на бременността и при нужда да се възползва от предлаганото в България безплатно лечение.


Доказано е, че ХИВ не се предава при:


Ръкостискане, прегръщане, милване, обикновена целувка;


Кихане и кашляне;


Използване на общи прибори за хранене, общи дрехи;


Използване на общи бани, тоалетни и басейни; общо жилище, съдове за хранене; спортни и училищни пособия и помагала, както и на работното място;


Ухапване от насекоми, контакт с животни;


При даряване на кръв, /тъй като се използват индивидуални комплекти/ и при правилно оказана първа помощ.


ХИВ не може да се пренася по въздуха или чрез храна, защото е неустойчив вирус, който не живее дълго време извън тялото.


Презервативите за момента са единственото средство, за предпазване от инфектиране по сексуален път с ХИВ.


Според публикация на nova.bg, от 1986 г. досега в България са регистрирани общо 2 876 лица с ХИВ инфекция. От началото на тази година са открити нови 161 ХИВ–серопозитивни, от които 139 мъже и 22 жени.


Най-засегната е възрастовата група от 30 г. до 39 г. -  44%. Следваща е възрастовата група 20-29 г., като 25% от болните попадат в нея.