1 декември е световен ден за борбата срещу СПИН. Традиционно го посрещаме с обновена статистика, кампании за безопасен секс и ограмотителни иницативи какво не трябва да правим, за да се предпазим от болестта. СПИН у нас и по света - проблемите са сходни, както показва подборът на неделните новини в навечерието на световния ден за борба срещу болестта на века.

Този ден може да бъде наречен и Ден на жертвите на ХИВ/СПИН, както и време, в което обществото да покаже на заразените, че е съпричастно с проблемите им.

За първи път Световният ден за борба със СПИН бе честван през 1998 г. и оттогава се отбелязва всяка година. ООН изрази тревога, че разпространението на болестта се превръща на пандемия. В момента повече от 30 милиона души имат ХИВ/СПИН, като броя на новозаразените не може да бъде контролиран. Броят на починалите от болестта също надхвърля 30 милиона души. Учените не дават конкретен срок, в които ще бъде разработена ваксина или препарат, които да неутрализира заразените клетки, въпреки че напредъкът в тази област е очевиден, дори бе доказано, че при добро лечение по време на бременността, заразена майка може да роди здраво бебе.

Африка е континентът, където живеят две трети от заразените с болестта в света и светът трябва активно да насочи усилията си и да подкрепи местните власти в превенцията.
В борбата срещу СПИН освен правителствата и международните организации, активно се включват и религиозните институции. Представителят на католическата църква в Африка Даниел Виянуева заяви, че най-добрият начин за борба срещу СПИН е образованието в африканските страни. Той настоя за провеждане на мащабни информационни кампании - предаде Агенция "Фокус".