Зам.-директорът на инициативата “Глобални библиотеки” на фондация “Бил и Мелинда Гейтс” бе на посещение в Ботевград. Дебора Джейкъбс пристигна заедно със Сирил Освалд – координатор на програмата “Глобално развитие” за България. Целта на посещението им бе да се запознаят отблизо със структурата и историята на нашата библиотека, която се включи в инициативата. Американската делегация разгледа и библиотеките в селата Врачеш и Скравена.

Подготвителният етап на проекта "Българските библиотеки - място за достъп до информация и комуникация за всеки" стартира през април тази година. Финасирането, което е в размер на 606 000 долара, се осигурява по иницативата "Глобални билиотеки" на Фондация “Бил и Мелинда Гейтс”.

Тази инициатива цели да направи информацията и комуникациите достъпни за повече хора, като подпомага обществените библиотеки да предоставят безплатен достъп до компютри, интернет и обучение. 

Министерството на културата е водеща организация по проекта. Партньори са Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС), Съюзът на библиотечните и информационните работници и Националното сдружение на общините в Република България. Програмата на ООН за развитие ще бъде изпълнителна агенция. За успеха на планиращата фаза и програмата се разчита и на активното участие на държавните и местните власти, гражданските сдружения, бизнеса, медиите.