"Молете се да не проядем пържоли" е най-новата шега в софийския Чайнатаун. Майтапът се роди, след като икономическият министър Петър Димитров заяви, че за ценовия скок на хляба и сиренето у нас е повлияло и повишеното потребление в най-многолюдната държава на планетата. Собствениците на екзотични ресторанти с червени фенери в софийските квартали също отчитат поскъпването. Но не като променят менюто с типичните китайски блюда, а като сменят ценоразписа в менютата.

Къде отивате, когато с малко пари искате да хапнете обилно? В китайски ресторант, разбира се. Порциите там стигат за двама, а цените са за всеки джоб. Китайците готвят бързо и вкусно, на всичкото отгоре - и диетично. Затова студенти и пенсионери редовно пълнят заведенията с източна кухня. Ресторантите, украсени с червени фенери, вече са на всяка крачка в столицата. Съдържателите, предимно усмихнати китайски семейства, са винаги любезни и мили. Не и днес обаче.

Ресторант "Мън Фу Юен" е много популярен в софийския квартал "Гоце Делчев". "Вече 8 години го държим", обяснява дъщерята на собственика. Младата сервитьорка разговаря с клиентите на перфектен български. Името й обаче остава в тайна - по нареждане на майка й, която работи зад бара. Със споменаването на Петър Димитров пък настъпва тишина. Девойката автоматично забравя български език. "О, не разбирам, не разбирам! Идете другаде...", е единственият коментар. На по-безобидни теми обаче е готова с радост да говори. "Много ни харесва в България. Всички ни приемат добре", не крие усмихнатото момиче. Ресторантът има много клиенти - някои отскачат да хапнат в традиционна китайска атмосфера, други вземат храна за вкъщи. "Не ги притесняват и по-високите цени", не крие младото момиче.

Китайските манджи са поскъпнали в последните два месеца, откакто родните продукти хвръкнаха нагоре. "И ние страдаме от ценовия шок", оплакват се емигрантите. Затова вече предлагат блюдата си малко по-скъпо. Оризът е скочил с около 50 ст. В комбинация с яйца и зеленчуци се предлага за 3-3,50. Ако е гарниран с пиле, шунка или къри, скача над 4 лв. Ястията с месо и риба гонят 7 лв. Любимите на българите сладко-кисело пиле или пък телешко по съчуански се намират най-малко за 6,90.

"Въпреки това хората не се оплакват. Вече свикнаха, че всичко е по-скъпо", доволна е младата китайка. Подкрепя я и клиент на "Мън Фу Юен", напазарувал стабилно за обяд. "Постоянно си купуваме китайско, много го обичаме", обяснява мъжът. По-високите цени не го притесняват. "При всички положения ти излиза на сметка", казва софиянецът. И е откровен, че твърденията, че засилената консумация от китайците е надула цените по света и у нас, са несериозни. "Кога са яли жълтите хляб и мляко?!", недоумява мъжът. "Само ние сме си виновни за поскъпването, не можем да търсим причината на хиляди километри", ядосва се младият софиянец. Иначе признава, че и китайците имат доста грехове. "Цяла Европа е пропищяла от боклуците, с които ни заливат", не крие мъжът. Но е категоричен, че китайските емигранти нямат вина за това.

"Те са тихи, любезни и работливи хора", потвърждават повечето клиенти на ресторантите. Битува и друго мнение обаче - на българите, работили с китайци. "Страшни лицемери са", разкрива 26-годишният Марин. Няколко години софиянецът е работел за фамилия китайци, които са собственици на ресторант зад Съдебната палата в София.

"Изкарват луди пари. Оборотът е най-малко 500 лв. на ден, а постоянно се стискат", ядосва се Марин. И разказва, че често е имал проблеми с чорбаджиите си, когато дойде ред за заплати. Марин споделя още, че китайците обикновено живеят мизерно въпреки добрите си доходи. "Шестима души и бебе се бутат само в една малка, опушена стаичка", недоумява момчето. Иначе и Марин е убеден, че не китайците изяждат българския хляб и сирене. "Дръпнатите наблягат на свинското и ориза, хляб изобщо не вкусват", категоричен е младият мъж.