В Бургаска окръжна прокуратура се очаква днес да пристигне световният шампион по фигурно пързаляне Максим Стависки, за да му бъде предявено променено обвинение.
Към обвинението ще бъде прибавено ново обстоятелство - промяна в промилите алкохол в кръвта, които Стависки е имал при причиняването на тежката катастрофа на 5 август т.г. на пътя Приморско-Бургас в района на река Ропотамо, съобщиха от прокуратурата. Вместо досегашните 1,1 промила, в обвинението ще бъдат предявени 1,29 промила. Прокуратурата прецизира количеството на алкохола, като взема под внимание резултатите, установени непосредствено след пътния инцидент, а не тези, които бяха получени няколко часа по-късно. От прокуратурата уточниха, че с промяната на количеството на отчетения алкохол не се променя правната квалификация на обвинението, нито предвиденото от закона наказание.
Стависки е обвинен в причиняване по непредпазливост на смъртта на 24-годишния Петър Петров, от гр. Сливен, причиняване на тежка телесна повреда на 19-годишната Мануела Горсова, от Велико Търново, и леки телесни повреди на други две лица, при нарушаване правилата за движение по пътищата при управление на лек автомобил. Предвиденото наказание за такова престъпление е от 3 до 10 години затвор.
Адвокатите на Максим Стависки поискаха удължаване на срока на разследването с 20 дни. Причината е здравословен проблем на единия защитник на Стависки и личен проблем на другия му адвокат, предаде BPost.