И тази есен Община Ботевград се включва в най-мащабната доброволческа инициатива у нас „Да изчистим България заедно“, която цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда и да направи България чиста в дългосрочен план. 


Община Ботевград Ви приканва да станете част от доброволците и на 15 септември заедно да покажем, че можем да изчистим замърсените площи не само около местата, където живеем, а и пространствата за обществено ползване.


Кампанията тази година ще се проведе под мотото „Почисти и запази“. Призивът има за цел да напомни на хората, че идеята за чиста околна среда трябва да се превърне в част от културата и мисленето ни. Идея, която трябва да поддържаме жива не само на определени дати, а целогодишно. 


Предвид факта, че найлоновите торбички са един от най-сериозните замърсители на околната среда, Община Ботевград призовава гражданите поне на 15 септември, да заменим синтетичните торби с хартиени, да консумираме топли напитки не в пластмасови чаши и да ограничим употребата на аерозоли, за които е известно, че водят до разрушаването на озоновия слой.


Ако Вие сте един от нас – българите, които имаме отношение към опазването на околната среда и вярваме, че България може да бъде чиста - добре дошли! 


Служителите на Общинска администрация – Ботевград и всички желаещи граждани ще почистят местността Рудешки дол и пътя, водещ към нея, като идеята е да се възвърне познатият от близкото минало неин облик, за да може тази живописна местност отново да се превърне в предпочитано място за почивка от жителите на Ботевград.


Жителите на село Врачеш ще почистят пътя покрай зеленчуковите градини до Литаковския път, терена около чешмата при Скалите, околностите на с. Врачеш. 


В село Трудовец ще почистят кварталните зелени площи. 


В село Новачене служителите от кметството ще чистят района на Мемориален комплекс „Косматица“, колективът на ОУ „Васил Левски“ – училищната спортна площадка, колективът от ДГ „Зора“ – двора на градината и зелените площи при автобусна спирка „Атлантик“ на главен път Е79, а собствениците и наематели на фирми и търговски обекти – прилежащите им терени. 


За село Радотина ще бъде направена оборка на площада и почистени малки нерегламентирани сметища. 


Почистването в село Боженица ще бъде свързано с читалището, което е в ремонт, ще се поддържат и терените около църквата и килийното училище. 


За село Рашково се предвижда почистване около църквата и паметниците. 


В село Липница ще бъде почистено пространството около гробищния парк, а в Гурково и Елов дол жителите на селата ще чистят около домовете си.


Можете да се включите в кампанията и като организирате своите близки и приятели в малка инициативна група по почистването. 


За всички, които заявят своето желание да се включат в кампанията, ще бъдат определени места за почистване според предварително заявен брой доброволци, ще им бъдат раздадени чували и ръкавици. Три камиона и един сметовоз ще са на разположение за извозване на събрания битов отпадък по време на кампанията. Заявки за тази дейност можете да подадете на:


0879496150 – Ангел Ангелов – Директор на ОП БКС


0889691884 – Антоанета Драгневска


0878189175 – Йонетка Йончева


*Пунктове за раздаване на чували и ръкавици:


• Централен пункт – сградата на общинската администрация – 09:00 ч.


• Западен пункт - градинката на бул. „България” и ул. „Гурко” – 09:00 ч.


• ЖК „В. Левски” – Стария изток - ул. „Иван Вазов” при ресторант „Олимп” – 09:00 ч., следващо раздаване – 10:00 ч.


• ЖК „В. Левски” – Новият Изток - ул. „Илия Стоянов” – при чешмата срещу кафене „При моряка”- 09:30 ч., следващо раздаване – 10:30 ч.


• ЖК „Саранск” - при тото пункта – ул. „Ал. Батенберг” – 09:00 ч., следващо раздаване – 10:00 ч.


• Източен пункт - Общинска болница – бул. „Цар Освободител” ”- 09:30 ч., следващо раздаване – 10:30 ч.


• В кметствата и кметските наместничества - за селата от общината – 09:00 ч.


Припомняме на участниците в кампанията, че ще бъдат транспортирани само отпадъци от почистването на площите за обществено ползване.