Предложението за промяна на собствеността на бившата детска ясла във Трудовец от публична общинска в частна общинска бе внасяно и на предишни  заседания на Общинския съвет, но не бе прието. На днешната сесия съветниците дадоха съгласие. И този път докладната бе съпроводена с разнопосочни мнения и коментари. Кметът Иван Гавалюгов отново обясни, че с това предложение общината се опитва да вдъхне нов живот на един мъртъв актив. „Видно за всички е, че няма изгледи обектът да възвърне старата си дейности и функции по обясними причини”, каза той. Кметът припомни, че идеята е имотът да бъде включен в общинската програма за управление и разпореждане с имоти –общинска собственост. 


Налице са статистически данни, които показват, че децата в село Трудовец намаляват. Съществуващата детска градина е запълнена на 50 процента. Тя разполага с две свободни помещения за още две групи с по 26 деца. Това посочи съветникът Тихомир Найденов. Той допълни, че през последните три години в Трудовец са се родили деца, които недостигат дори са сформирането на една яслена група. Съветникът спомена и за негативната тенденция родители от селата да записват децата си в детските градини в Ботевград. „Тези данни показват, че няма изгледи бившата детска ясла да заработи по предназначение”, посочи Найденов и допълни, че този актив би могъл да бъде преустроен в нещо друго, което ще доведе до разкриване на нови работни места, ще донесе приходи от данъци и т.н. „От самата продажба също ще постъпят приходи в общината, които ще бъдат използвани за нещо полезно в селото”, добави съветникът. 


„Не можем да мислим само за настоящия момент, трябва да мислим и за бъдещето, евентуално перспективи за развитие на дадено населено място. За Трудовец – много млади семейства сега закупуват имоти, защото им е по-изгодно. Родителите могат да решат да не записват децата си в Ботевград. С лишаването на общината от този имот, автоматично и ние се лишаваме от това, което е било перспектива в тази посока”, каза Йорданка Лалчева. Тя попита дали общината е изчерпала всички възможности за ползването на въпросния имот.  


В отговор на притесненията на г-жа Лалчева кметът Гавалюгов разясни, че капацитетът на съществуващата детска градина в Трудовец е за 150 деца, но през последните години техният брой трудно достига 90.  „В детската градина има две празни помещения, които не използват. Предстои ремонт, който ще се случи изключително лесно, тъй като ще можем да преместим децата в тези две помещения, вметна кметът. 


Спасен Ценов припомни, че през годините са разпродадени доста общински имоти, които също са имали някаква перспектива. Като пример той посочи младежкия дом, едното крило на Обредния дом и т.н. „Могло е тези обекти да бъдат предоставени за клубове или под наем на институции. Но общината ги е продала, защото не е имала възможност да ги поддържа и да инвестира в тяхното подобрение. Същото се отнася и за бившата детска ясла в Трудовец”, допълни съветникът. Според него не е разумно да се чакат още десет години, докато сградата се срине, както се случи с бившата детска ясла във Врачеш.


„Този имот много сериозно се руши. И ако ние отново го оставим в този му вид, може би след две-три години общината няма да може да го продаде. Имот, който общината не може да използва, а и времето е доказало, че и друг не желае да го използва, правилното решение е да бъде обявен за продажба”, изрази мнение Филип Филипов. 


„Приемам, че наша стара грешка е, че този въпрос не го придвижихме до край”, каза съветникът Георги Георгиев. Като предварително уточни, че изразява мнение на жители на Трудовец, той предложи на общинското ръководство да изтегли докладната и на една от следващите сесии да внесе нова с предложение за разделяне на имота на четири парцела. „Тези парцели, ако ги продаде общината, ще й донесат 200 000 лева. С тези пари може да се направи така, че да светне тази сграда, да стане образцова. Вие преценете тогава с какво предназначение ще се използва тя”, каза Георги Георгиев. 


Изказването на Георгиев предизвика учудване в залата. „Първо да я ремонтираме и после да преценим за какво да я използваме?! Идеално!”, подхвърли кметът Гвалюгов и напомни, че предметът на обсъжданата докладна е промяна на собствеността на имота, а не неговата продажба.


Предложението на общината бе подкрепено от 20 съветници, а 5-ма гласуваха „въздържал се”.