В сутринта на една много снежна Коледа, провинциално имение се събужда от писък. Стопанинът на дома е открит в леглото си с нож в гърба. Заподозрени са осем жени – съпруга, две дъщери, тъща балдъза, сестра, камериерка и икономка. Стремежът им да докажат своята невинност отприщва поток от откровения – кое от кое по неприятни. И ако вътрешните и скрити намерения Ви се струват нелогични, просто помислете за женската природа. Сега всичко си идва на мястото, нали? Това гласи анотацията за спектакъла „Осем жени” /от Робер Тома/, с който Любителският драматичен театър към Народно читалище „Христо Ботев” – Ботевград, с режисьор Николай Найденов, участва в тазгодишното издание на Международния театрален фестивал на името на Кръстьо Пишурката в Лом.


Нашите театрали получиха две награди – за постановка и сценография. Отличията се присъждат от Съюза на народните читалища в страната.


Режисьорът на постановката Николай Найденов е поверил ролите на заподозрените на Маргарита Тодорова – Габи, Елена Василева – Сюзън, Гергана Динкова – Катрин, Бойка Иванова – Мами, Димитринка Томова – Огюстин, Веселина Илиева – мадам Шанел, Ирена Христова – Луиз, Иванка Цанова – Пиерет.   


Традиционният форум на любителските театри започна на 24 септември. Той бе открит от любителска театрална формация при НЧ „Извор 1959” – Плевен с пиесата „Оркестър Титаник” от Христо Бойчев. Фестивалът на любителските театри продължи една седмица. В него взеха участие състави от Плевен, Ботевград, София, Белене, Варна, с.Раковица, Костинброд, Нова Загора, Сопот, с. Козаревец, Своге, Алфатар, Разград, Гълъбово, Елена, Свищов, с. Драганово, Битола, Република Македония и Ниш, Република Сърбия. Всички представления се играха в Народно читалище "Постоянство",  което е организатор на фестивала, а съорганизатори са Община Лом и Съюз на народните читалища в България.


Местните театрали участваха с пиесата „Осем жени” в Прегледа на любителските театри в Хисаря, който се проведе през юни тази година. Постановката бе представена и на сцената на читалището в Радотина. Премиерата на „Осем жени” в Ботевград ще се състои след приключване на ремонта на читалището.  


За първи път тази година Любителският драматичен театър към НЧ „Христо Ботев” ще вземе участие в Националния фестивал  „Театър без граници” в Самоков, който също предоставя възможност за изява на любителски театрални състави от страната. И този форум има конкурсен характер.