За първи път тази година Любителският театър при Народно читалище „Христо Ботев – 1884 г.” участва в Националния фестивал „Театър без граници”, който се проведе от 24 до 29 октомври в Самоков. Събитието се организира за пета поредна година. То е с конкурсен характер. Фестивалът предоставя възможност за изява на любителски театрални състави от цялата страна. Местната театрална трупа, с режисьор Николай Найденов, се представи с пиесата „Не сме от тях” по разкази на Чудомир. 


Участието на ботевградските театрали не мина без отличие. Наградата за най-добра мъжка роля на името на изтъкнатия самоковски актьор Иван Близнев бе присъдена на Илиян Илиев за ролята на кмета от спектакъла „Не сме от тях”. За престижното отличие бяха номинирани още трима актьори: Веселин Рогачев за ролята на дядо Славчо от пиесата “ Дядовата Славчова унука” – гр. Златица, СТС “Мара Пенкова” при НЧ „ Христо Смирненски-1889”; Димитър Георгиев за ролята на бат Павли от спектакъла “Без докачение, моля” –  Раднево, ОТ “Ангел Колев” при ОБЦК „ Нончо Воденичаров”;  Владимир Желев за ролята на Ромео и отец Лоренцо от спектакъла “То беше чучулига, Жулиета” – гр. Гълъбово, ОТ при ДК „ Енергетик”. 


Наградата за най-добра мъжка роля е трета поредна за ботевградския любителски театър през настоящата година. През септември нашите театрали участваха с пиесата „Осем жени” в традиционния театрален фестивал в Лом, откъдето се завърнаха с две отличия  – за постановка и сценография.