Община Ботевград, Кметство село Врачеш и Народно читалище „Събуждане 1985“ организират „Фестивал на бъчвата”, който ще се състои за втора поредна година. Събитието ще се проведе на 13-ти и 14-ти октомври пред сградата на кметството в село Врачеш (Горния площад).


Майсторите на бъчви ще изложат своята продукция на специални щандове, а като част от програмата посетителите ще могат да наблюдават демонстрация на цялостния процес по изработката на една бъчва – от оформянето на суровия дървен материал до сглобяването на крайния продукт.


Организаторите са подготвили богата музикална програма, като за доброто настроение на посетителите ще се погрижат световноизвестният цигулар Хари Ешкенази, народната певица Елена Сотирова от хор „Космически гласове“ и Райко Кирилов.


В тържеството ще се включат и над 200 участници от читалищата на Етрополе, Правец, Трудовец, Скравена, Литаково и Врачеш, както и Литаковската духова музика.


Тематична викторина с награди, кулинарна изложба и състезателни игри включва още програмата на събитието.


Ботевградското село Врачеш е едно от най-големите в Софийска област, където над 50 местни фамилии изкарват прехраната си чрез бъчварския занаят, а продукцията им се продава на три континента.