Врачеш празнува на Петковден своя традиционен събор и второто издание на Фестивала на бъчвата, чрез който популяризира един от най-развитите местни занаяти - бъчварството,  осигуряващ до днес препитание на десетки семейства в селото. Че този занаят се упражнява във Врачеш, подсказва и новата свежа визия на входа на населеното място. Тя бе реализирана няколко дни преди днешния празник. 


Начало на тържественото честване на събора и Фестивала на бъчвата бе дадено с водосвет за здраве и благополучие, отслужен от отец Димитър. Последва приветствие от кмета на Врачеш Марин Бончовски. “Радвам се, че за втори пореден път организираме Фестивал на бъчвата в село Врачеш. Мисля, че оттук нататък трябва да продължим тази традиция и само да надграждаме постигнатото до тук“, каза той.  Марин Бончовски припомни накратко как се заражда бъчварството в селото и защо населеното място празнува своя събор на Петковден. Кметът на Врачеш не пропусна да отправи благопожелания и към всички именници.


Кметът на Ботевград Иван Гавалюгов също приветства жителите и гостите на Врачеш и им честити празника. В изказването си той подчерта, че Фестивалът на бъчвата се превръща в една добра традиция, която идентифицира селото и му придава нов облик. “Надявам се, че през следващата година съборът ще се разраства, ще става двудневен, тридневен, както и че ще имате едно ново място, с което да се гордеете – това е новият площад на Врачеш, който се изгражда от тази година“, каза Иван Гавалюгов. Той поздрави специално бъчварите, “тъй като с техния труд и техните усилия правят разпознаваемо и известно село Врачеш“.


Приветствие от празничната трибуна отправи и Станимира Петрова – световен шампион и два пъти европейски шампион по бокс. Тя е участник в международния турнир по бокс за жени и девойки “Балкан“, който се провежда в нашия град. 


Сред официалните гости бяха още Иван Ченчев - народен представител, Стефка Граматикова - секретар на Община Ботевград, общински съветници, Красимир Инински - вицепрезидент на Олимпийския комитет в България и председател на Федерацията по бокс, Хари Ешкенази - световноизвестен български цигулар, който по-късно взе участие в концертната програма.  


След приветствията, майстори-бъчвари от Врачеш въведоха присъстващите в тайните на бъчварския занаят.


Празникът в ботевградското село продължи с богата програма, в която взеха участие мажоретният състав при читалище “Христо Ботев“ – Ботевград, индивидуални изпълнители и състави при читалище “Събуждане“ във Врачеш, самодейци от Литаково, Трудовец и Ботевград, от съседните общини Етрополе и Правец. 


Жителите и гостите на Врачеш имаха възможност да се насладят и на изпълненията на популярни музиканти и певци, сред които бяха Хари Ешкенази – цигулар, Елена Сотирова – народна певица от “Космическите гласове“, Райко Кирилов, оркестър „Тип-Топ“ и Литаковската духова музика. 


Срещу купони по един лев всеки можеше да си закупи порция телешка супа, приготвена от врачешкия майстор-готвач Ангел Захариев, и кулинарни изкушения, дело на сръчни домакини от същото село.