Днес в зала "Георги Христов" в Ботевград започна четвъртото издание на боксовия турнир за жени и девойки "Балкан". В него участват 80 жени и 25 девойки от 16 държави.


Надпреварата в категориите започна в 14.00 часа. След завършване на първата сесия  стана и официалното откриване на турнира. Преди да даде старт на състезанието, президентът на БФ по бокс Красимир Инински каза, че решението турнирът да се проведе в Ботевград е било правилно и пожела той  да стане традиционен. Зам. кметът на Ботевград Борис Борисов благодари на ръководството на родната  федерация по бокс за това, че е направило Ботевград предпочитана дестинация за бокса. Още повече че състезателките са от страни от няколко континента - Европа, Африка, Азия и Америка.


Всички участници бяха впечатлени от изпълнението на фолклорната група към читалището в Ботевград. Чуждестранните гости не спряха да снимат, а българските участници заиграха родните танци паралелно с младите ни танцьори.


В първия ден българските участнички постигнаха четири победи. Първата бе на Севда Асенова в категория до 48 кг срещу представителката на Тайланд Радчанеекорн Сикадон. В категория до 51 кг Габриела Димитрова спечели срещу Нина Радованович от Сърбия. Станимира Петрова в категория до 57 кг победи с 4-1 съдийски гласа рускинята Наталия Самокина. А Мелис Йонузова спечели битката със Стефани Пинейро от Пуерто Рико в категория до 64 кг.


Три български загубиха своите срещи - Елина Георгиева при девойките и Марина Буюклиева до 48 кг и Венелина Поптолева до 51 кг.


Утре - събота, във втория ден на турнира, са четвъртфиналните двубои. Те започват от 14.00 ч.