Преди една година започна инициативата за създаване на УикиБотевград – първият уикиград в България. Благодарение на сътрудничеството между Уикипедия, Община Ботевград, Историческия музей и Библиотека „Иван Вазов“ към Народно читалище „Христо Ботев 1884“, участието на десетки читалищни дейци, учители, ученици и граждани от община Ботевград, а в последствие от цяла България и света, бяха създадени 150 нови статии в Уикипедия на над 10 езика за обекти, личности и събития от община Ботевград и са добавени над 1000 снимки, видео и аудио файлове. Инициативността на ботевградчани придобива все повече популярност сред други градове и села в страната, а също и в чужбина – на световни и регионални конференции на Уикипедия в Берлин (Германия), Кейптаун (Република Южна Африка), Лвов (Украйна), Тел Авив (Израел) и др.


Резултатите са повече от впечатляващи, а Уикипедия предоставя възможност за непрекъснато допълване и актуализиране на съдържанието за всички тези обекти, личности и събития от община Ботевград. Бяха поставени и информационни табели с QR кодове на съответните обекти със статии в Уикипедия, а също така и на спирките в Ботевград. Това спомага гражданите и гостите на община Ботевград да получат достъп до интересна информация за забележителностите в общината. Скоро се предвижда чрез занимателна игра при сканиране на QR кодовете хората да откриват интересна информация за съответните обекти.


УикиБотевград е пример как благодарение на много хора, работещи заедно, могат да се получат отлични резултати.


За контакти: 


1. Спасимир Пилев – представител на Потребителска група Уикимедия България – тел: +359 895 638 520; email: spasimir.v.pilev@gmail.com 


2. Диана Гешева – мл. експерт в Община Ботевград - тел: +359 723 69 141; 


моб: +359 879 496 133; email: d.gesheva@botevgrad.org 


Линкове: 


1.Портал:Ботевград - https://bg.wikipedia.org/wiki/Портал:Ботевград


2.Фейсбук страница: ТУК


3.Начало на инициативата: https://meta.wikimedia.org/wiki/WikiBotevgrad/Visit