КНСБ и КТ "Подкрепа"призоваха премиера Сергей Станишев за пряко участие в преговорите за учителските заплати.

Пред Dnes.bg Янка Такева нарече „диалога“ между министрите Пламен Орешарски и Даниел Вълчев унижение към обществото и призова за оставките им:

„Станишев не може да допусне двама негови министри така да се излагат и да излагат цялото правителство, да унижават цялото общество. Това е много по-лошо, отколкото танковете на Петър Младенов, това е ужасяващо, това е нечуван цинизъм“, каза тя.

Според нея вчерашните преговори са бали „каламбуркване“ и „разтакаване“.

„За мен това е унижение към стачкуващите, унижение към децата и към родителите. Министър Орешарски през цялото време се караше на синдикатите, имаше лека насмешка и подигравка“, каза още председателят на синдиката на българските учители към КНСБ.

Такева определи поведението им като недостойно. По думите й, въпросът за заплатите в образованието трябва да бъде решен от правителството до края на тази седмица:

„Аз тая надежда, защото те така се изложиха в този неформален разговор, че ако нещо друго се случи, те просто са обречени. Имат само един-единствен път след този разговор - да удовлетворят исканията, защото си отрязаха всички пътища за преговори“, категорична бе тя.

Междувременно просветният министър отказа да коментира вчерашния му разговор с финансовия министър.

На въпрос защо в момента не е на "седянката", Вълчев отговори, че не е казвал никога тази дума.

„За нея питайте него - министърът на финансите Пламен Орешарски, имам други ангажименти и за това влизам и излизам от министерството“, допълни той.

Пред Dnes.bg Янка Такева заяви още, че проговорите продължават и днес, но с неясни разчети от страна на двете ведомства.

Според нея включването на експерти от Националното сдружение на общините е пореден опит за разтакаване на преговорите.

„Общините получават парите от държавата, така че да не си правят илюзията, че могат да ни баламосват. Аз претендирам, че всички ние, които сме около тази маса сме добри професионалисти и не приемаме никакви други неща, които ни се вменяват - хайде сега да дойдат общините, хайде утре да дойде Светият синод, хайде вдругиден да дойде еди кой си... Правителството си носи пълна отговорност, иначе нека да ни разделят на княжества и няма проблеми“, допълни Такева.

Тя бе категорична, че вече връщане назад няма и стачката продължава без отстъпления.

По данни на КНСБ и КТ"Подкрепа" днес в ефективните стачни действия участват 91 на сто от работещите в системата на средното образование.

Синдикатите организират национален протестен митинг на 11 октомври от 11.00 ч. пред Министерския съвет и от 14.00 ч. пред парламента.