На 24 и 25 ноември в Пловдив се проведе Европейският турнир по таекуон-до ИТФ „България Оупън 2018”. В шампионата участваха рекордните 706 таекуондисти от България, Румъния, Гърция, Молдова, Естония, Чехия, Сърбия, Словения, Македония, Хърватия, Австрия, Уелс, Англия и Украйна. Състезателите мериха сили в двете дисциплини – „форма” и „спаринг”, в различни възрастови групи и категории. 


Ботевградският клуб Таек-кион се представи с 19 състезатели. Те участваха в дисциплините „форма” и „спаринг”.


Златните отличия завоюваха Никол Кръстанова, която победи на форма 8-7 гуп, при деца. Моника Богданова също стана шампион на форма 4-3 гуп, при децата. Тя завоюва и сребърно отличие на спаринг до 45 кг.


Николай Петков стана шампион на спаринг при мъже в категория +92 кг., като още първата среща нокаутира противника си в 40-та секунда на първия рунд. Той победи още три срещи, като опонентите му бяха представители от Гърция, Молдова и Австрия.


Ивайла Цакова спечели два сребърни медала при децата, на форма 6-5 гуп и спаринг в категория +50 кг. От децата с бронзови отличия останаха Цветелина Георгиева, която спечели трето място на форма 4-3 гуп, а също и на спаринг в категория до 60 кг.


Бронзов медал завоюва и Ник Диков на спаринг в категория до 35 кг. При девойки младша възраст на спаринг до 65 кг. бронзово отличие спечели Валерия Дачева, която победи 2 срещи, но на полуфинал загуби от състезателката от клуб „Фолкън” Благоевград, въпреки че в първия рунд на срещата Валерия поведе. 


Цветелин Кръстанов спечели бронзов медал на форма, при юноши младша възраст 2-1 гуп. При девойки младша възраст на спаринг в категория до 60 кг. бронзово отличие спечели и Любка Петрова. 


Цветомир Йолов стана трети на спаринг при юноши старша възраст в категория до 63 кг. Той победи три срещи, но на полуфинал падна от противник, представител от Гърция, който стана победител в тази категория.


Габриел Витков завоюва два бронзови медала. Бронзово отличие спечели на форма, при мъже 1 дан, както и на спаринг в категория до 64 кг. За него бе първо състезание при мъжете, но това не му попречи да изиграе много добри срещи, като в три от тях дори победи. Опонентите му бяха двама представители от Гърция и състезател от клуб „Асеновец” – Асеновград. Но на полуфинал малко не му достигна да победи опонента си, представител отново на Гърция, който е и вицеевропейски шампион, а стана и победител в тази категория. 


Награждаването на участниците в дисциплината „форма" се извърши лично от шефа на Европейската федерация Майкъл Пруит (Уелс), заедно с президента на родната федерация Марио Богданов. В официалната церемония се включи и вицепрезидентът на Българската федерация по таекуон-до ИТФ Костадин Димитров.


Българското участие в тазгодишния Европейски турнир по таекуон-до „България Оупън” бе от 300 спортисти, общо 21 национални клуба. Силният шампионат, който се проведе тази събота и неделя, напълни спортната зала в Пловдивския университет, като повече от 1000 души бяха заели места по трибуните. Умората от дългите часове не отказа участниците да се борят за отличия в силния международен турнир, който е от най-висок клас.