На 27 ноември се проведе Пожаро-тактическо учение в района на хотел РИУ Правец и  язовир „Правец“ с участието на сили и средства на РДПБЗН София, сектор СОД при СДПБЗН, РДПБЗН Пловдив, РДПБЗН Перник, РДПБЗН-Kюстендил и съставни части на Единната спасителна система от Софийска област.
В Пожаро – тактическото учение участие взеха Общините Етрополе, Правец, Ботевград, Пирдоп, РДПБЗН-София, сектор „СОД“ при СДПБЗН, Областна дирекция на МВР-София, Център за Спешна медицинска помощ гр. Правец, Български червен кръст – Софийска област, доброволци от доброволни формирования при общините Етрополе и Правец.
Преди практическата част на учението се проведе официално откриване. Събитието бе открито от комисар Георги Иванов – директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. На събитието присъстваха Николай Николов – заместник областен управител на Софийска област, старши комисар Николай Спасов – директор на ОДМВР, старши комисар Красимир Шотаров – директор дирекция „Оперативни дейности“, Кмета на Ботевград, заместник – кметът на Правец Васил Симеонов, директори на Регионалните дирекции и други.
Учението разигра взаимодействие на силите , вследствие на регистрирано земетресение с магнитуд 5,7 по скалата на Рихтер, с епицентър 60 км североизточно от София. Трусът е усетен в общините Ботевград и Етрополе, като щетите са най-тежки в Правец. В резултат на земетресението се получава късо съединение в Кухненския блок на хотела. След разрастване на пожара до горните етажи, се получава сигнал от гости, че на 4-ия етаж четирима човека са пострадали и не могат да излезнат от стаята – един е в безсъзнание, един е със силна болка в левия крак и порезна рана на главата, останалите двама са с порезни рани на ръцете и тялото.
Основните цели на обучението, които бяха заложени са: Трениране на практика на взаимодействието и работата между органите на пожарна безопасност и защита на населението и другите съставни части на ЕСС при овладяване и намаляване на последиците от бедствия на територията на община Правец. Трениране на действията на РМ (РО) в извършване на оценка на обстановката и вземане на правилни решения. Проверка на практическите умения на служителите при работа с пожарната и спасителната техника. Възможности и надеждност на техниката. Проверка на спазването на изискванията на безопасност и здраве. Отработване на взаимодействието между длъжностните лица от сформирания временен оперативен щаб на РДПБЗН София, както и проверка на техните умения по координация и ръководство на силите и средствата.  Проверка на степента на подготовка на органите на пожарна безопасност и защита на населението, както и на участниците от другите съставни части на ЕСС за разрешаване при ограничаване и ликвидиране на произшествия в режим на обявено бедствено положение. Тренировка за оповестяването на щаба за изпълнение на плана за защита при бедствие на община Правец, както и привличането на сили и средства от другите съставни части на ЕСС.


Текст и снимки: Общината