На извънредното заседание на ОбС, което се проведе днес, кметът Георгиев внесе предложение за продажба на административната сграда на болницата. Той обясни на местните депутати, че тя не е необходима за дейността на МБАЛ. След това допълни, че ако общината продаде сградата, ще погаси веднага част от кредита, който изтегли от ЦКБ за погасяване дълговете на здравното заведение. Георги Георгиев съобщи още, че 11 кандидати, сред които са лекари и бизнесмени от Ботевград и София, проявяват интерес към сградата.

Думата по тази точка от дневния ред взеха един след друг съветници от “Атака” Цеца Христова и Антон Стоянов. И двамата поискаха от кмета да обясни защо е завишена оценката на етаж от административната сграда от 288 000 на 325 670 лв. Христова изрази мнение, че след като сред евентуалните купувачи има местни лекари, би трябвало те да ползват преференции при закупуване на обособените части.

В отговор кметът Георгиев заяви, че не е одобрил първата оценка и затова я е върнал на оценителите за преразглеждане. “Втората оценка е по-висока, а това е в полза на общината.  А що се отнася до преференциите, законът ги забрани на 31 август 2008 година. Само днес при мен дойдоха 4, 5 човека да ме вербуват, но не става.” – заяви градоначалникът.

Съветникът от кметската партия Йордан Йорданов каза, че не необходимо да се подлага на дебат оценката на сградата. Той заяви, че цената е “много яка”. Кметът не се съгласи с това определение. “Цената е нормална. Ако не се явят кандидати на първия търг, ще я намалим, но нищо не ни пречи да опитаме най-напред с високата цена.” – заключи той.

В крайна сметката съветниците подкрепиха единодушно предложението на кмета административната сграда на болницата да бъде продадена на три обособени части. Определената първоначална тръжна цена на първия  етаж е 325 000 лв. Срещу толкова ще бъде обявен и вторият, а барчето ще се продава за 106 320 лв.

Местните депутати гласуваха и предложението на съветника от БСП Цветан Коцев общината да не продава двата етажа на таен търг, а чрез конкурс. Така бъдещите собственици ще трябва да се съобразят с условието – сградата да се използва само за медицински цели.