Тази вечер в среща от 13 кръг на НБЛ  Балкан загуби гостуването си на Левски Лукойл със 77-73 /13-25, 19-24, 27-11, 18-13/. С този успех домакините запазиха първото си място във временното класиране, а Балкан остава четвърти.


Мач под индиго: така може да се определи развоят  на двубоя, имайки предвид последната среща между двата тима от първия четвъртфинал за Купата на България. Тогава Балкан спечели с 1 точка - 81-80, след като през първото полувреме имаше аванс от 24 точки, но през второто допусна обрат.


Тази вечер зелените отново взеха голям аванс от 23 точки в средата на втората четвъртина, а на полувремето водеха със 17 разлика - 49-32. Но, както и в предишната среща, бяха крайно неубедителни в третата част, след която авансът им се бе стопил само до 1 точка - 60-59. Но, за разлика от споменатия първи мач за Купата, този път не издържаха и загубиха със 77-73.


За този обрат в третия период обаче  помогнаха и други неща. Мачът бе прекъснат заради инциденти по трибуните, предизвикани от т. нар. публика на домакините. Част от нея потърси саморазправа с агитката на Балкан, удариха с бутилка, пълна с жълта течност, един от операторите на БНТ. Стюардите отново не можаха да овладеят ситуацията и, както през пролетта във втория финален плейоф, се наложи да влезе жандармерия. След мача Папазов раздаваше въздушни целувки от благодарност за подкрепата от страна на "най-баскетболната и най-толерантна публика". Пълен фарс.


Факт е, че за втори пореден мач Балкан не можа да контролира събитията в третата и четвъртата част. Но тук трябва да се вземе предвид и  различният аршин  на реферите. Високите на Левски постоянно вкарваха лакти в различни части на телата на баскетболистите на Балкан, за което бяха санкционирани епизодично. Докато за действията на играчите в зелено бяха направени доста спорни отсъждания, включително и неспортсменски нарушения. Връх на което бе това на Крис Минков към края на мача, когато нещата още не бяха решени, и то при положение че секунда преди това самият той бе фаулиран, но това не бе отсъдено.


За статистиката: Микейл Хопкинс бе най-резултатен за Балкан с 23 точки, като направи и поредния си дабъл-дабъл с 11 овладени борби. С по 12 точки са Венци Петков и Крис Минков, 9 има Брендън Браун, с 5 е Ефианай, по 4 добавиха  Гаврилович и Павел Иванов, с 3 е Мирко Мулалич. За Левски Лукойл с 18 точки е Деян Иванов, дабъл-дабъл има Калоян Иванов - 11 точки и 12 борби, с 13 точки е Захариев, с 10 - Робинсън.


Само след няколко дни - в сряда, 9 януари, двата отбора ще се срещнат още веднъж, този път в турнира зна ФИБА Къп. Мачът от група J е в Арена Ботевград от 19.00 ч.