Ето изказването на председателя на БК Балкан Михаил Михайлов по време на проведената днес пресконференция в Арена Ботевград, свикана по повод събитията в събота в зала Универсиада.


 Кметът Иван Гавалюгов разясни доста подробно причините за това, което се случва. Единственото, което ще кажа, е, че след инцидентите през месец май имахме много уверения, че това няма да се повтори. Най-вече заради тези хора, които и в момента са тук (посочва привържениците на Балкан), защото без тях ние няма какво да правим в залата.


Въпреки тези уверения, обаче, това се случи отново. Не знам кои са хората, които ще вземат мерки. Лигата реално не функционира, първенството върви на автопилот. Един път слушаш, че НБЛ е самостоятелна, друг път чуваш, че тя е тя е комисия към федерацията. Не можеш да разбереш какво се случва. Не се знае кой ще вземе тези мерки.


Към днешна дата аз казвам, че съм песимист, защото не виждам как нещата ще се променят. Въпреки че се надявам да се променят. Но ние - поне нашият клуб - ще работим за това такива неща да не се случват.


Още след събитията през май месец в Универсиада, ние с г-н Гавалюгов, за да се спази новия закон, осигурихме монтирането на камери. За да може такива неща, поне в нашата зала, дори ако се получат, да имаме право на реакция.


Имаше един фен, който през месец май хвърли бутилка. Веднага се разпозна от камерите, извикахме полиция, която го изведе от залата. Защо не се реагира така в другите зали, не мога да кажа.


Въпросът ми към домакините е един единствен: Как по време на гостуването на Арис Солун, когато дойде агитка от Гърция, бяха взети уникални мерки за сигурност - хората вътре да се чувстват спокойно. А в един мач от нашата лига се позволява да се случват такива неща. Елементарно. Защото знаят, че ФИБА - колкото и грозно да звучи - ще им отреже главата, а в нашата лига се чувстват безнаказани. Това е самата истина и те работят на този принцип.