Предлагаме ви мнението на председателя на фенклуба на Балкан Видин Велчев, изразено на днешната пресконференция в Арена Ботевград по повод инцидентите в събота на мача Левски Лукойл - Балкан 


Първото нещо, което искам да кажа е, че в никакъв случай не искам да представям нещата така, че ние сме най-добрите, а те са съответно най-лошите. Имало е случаи, преди 3-4 години примерно, в които и хора от нашата агитка са провокирали тази на съперника. Беше в зала Триадица. От наша страна излетя първата бутилка. Виновни бяхме. Още 3-4 години преди това имаше инцидент и в Самоков, при който пак ние бяхме инициаторите. Не сме светци, не сме безгрешни.


За феновете на Левски искам да дам един пример да двата мача, които бяха от плейофите миналата година през май. Тогава те дойдоха - от София или откъдето и да било другаде, но бяха фенове на Левски. Напълниха си сектора, подкрепяха си отбора, нямаше нито една счупена седалка, нямаше счупена тоалетна, нямаше ритната врата, отвън нямаше блъснато кошче. Ето един пример как могат и те да се държат наистина нормално. Дойдоха за тези два мача, изтеглиха се после и нямаше никакви инциденти.


Конкретно за мача в събота. От година и половина ние имаме разговори със СДВР София, които се свързаха с нас и за което сме им изключително благодарни. И всеки път, когато гостуваме в София, 3-4 дни преди мача ние им даваме информация кога ще пътуваме, с какво ще пътуваме. Хората ни посрещат извън София и ни правят ескорт до самата зала Универсиада, в която също са предприети мерки за охрана. Откакто се прави това, няма нито един инцидент - и на влизане, и пред залата.


Значи когато има желание за адекватна охрана, може да се направи. Но това, което се случи на последния мач, е просто смешно. Ако някой смята, че си измислям, има записи, има снимки, на които може да се види как още в първата част имаше трима-четирима човека от агитката на Левски, които прескочиха де факто две заграждения и дойдоха в сектора, където бяхме ние. Хората с жълтите жилетки, охранителите не ги спряха по никакъв начин.


И тези хора се настаниха в отсека с феновете от Ботевград. Застанаха над главите ни и започнаха едни псувни, едни обиди, едни закани. Тези хора дори за секунда не погледнаха мача. Погледът им беше обърнат изцяло към феновете от Ботевград. В третата част започнаха да се хвърлят едни бутилки, едни болтове, естествено, имаше отговор от страна и на феновете на Балкан. Започнаха едни подвиквания и от двете страни. Феновете на Левски се засилиха да търсят саморазправа. Едва тогава бяха спрени от стюардите.


Но в този момент това, коетно се случи, е абсолютен прецедент и уникална глупост. Обикновено след сблъсък между агитки те се отделят в два противоположни края на залата. Но в случая седем-осем човека от феновете на Левски останаха до края на мача в сектора с фенове на Балкан. Те не бяха ескортирани обратно, стояха през цялото време и гледаха към феновете от Ботевград: Тебе ще те пребия, тебе ще те убия, айде да се бием! Защо тези фенове не бяха върнати в частта с тяхната си агитка? Един от тях даже изкърти седалка. Масивните седалки в зала Универсиада, забити здраво така, че дори с кола не можеш да ги изкъртиш. След като изкърти седалката, замахна да я хвърли. Ами тая седалка нали може да убие трима човека наведнъж!


Това ли трябва да се случи, за да се вземат мерки? Абсолютно безобразие. През цялото време тези фенове стояха зад гърба на феновете от Ботевград. Да не говорим за предметите, които прелетяха покрай жената на Брендън Браун с петмесечното им бебе в ръце. И ние започнахме да извеждаме жените на играчите на Балкан до колите за тяхната безопасност. Все едно сме във филм на Тарантино и те са се записали в програмата за защита на свидетели. Докарахме нещата така, че в зала Универсиада да се случват нещата като в сценарий на криминален филм.


Може да се направи нещо, но трябва да има и желание. А за да има желание, отборът-домакин трябва да бъде заплашен от последващите санкции. Така трябва да се направят правилата, че ако отборът-домакин не се справи с охраната на мача, последствията ще бъдат толкова сериозни, че той да няма начин да допусне такова нещо. В този мач охраната в залата - по десетобалната система - беше минус 12.