Президентът на БК "Рилски спортист" инж. Петър Георгиев излезе пред Управителния съвет на БФБ с позиция относно предложените за обсъждане  мерки за изпълнение на Закона за обществения ред по време на баскетболни мачове. Предлагаме ви пълния текст, публикуван в официалния сайт на БК "Рилски спортист".


ДО
УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА
БФ БАСКЕТБОЛ

Относно: становище по въпрос от дневния ред на УС на БФБ за 14.01.2019г.

Уважаеми членове на УС,
Становището ми като член на УС на БФБ, както и позицията на БК“Рилски спортист“ по точката от Дневния ред на УС: Обсъждането на мерки за подобряване на работата на БК във връзка с изпълнението на Закона за опазване на обществения ред при спортни мероприятия, е:
Ексцесите по трибуните на Зала „Универсиада“ на мача от НБЛ Левски Лукойл – Балкан, проведен на 05.01.2019г., са пореден пример за лоша организация от страна на Клуба – домакин.
Въпреки неколкократните прояви на вандалщина и хулиганство през последните няколко години в същата тази зала, въпреки случилото се през м. май, т.г., отново на мач между Левски Лукойл и Балкан, въпреки приетите изменения в нормативните документи на БФБ и НБЛ, въпреки измененията и в Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия, инциденти „омърсяващи“ българския баскетбол ОТНОВО СЕ СЛУЧВАТ.
Държим обаче проблемът да се постави точно и ясно – групата лица (20-50 души), определящи се като привърженици на „Левски“, които са в основата на всеки такъв скандал, НЯМАТ ОБЩО С БАСКЕТБОЛА И НЯМАТ МЯСТО В БАСКЕТБОЛНИТЕ ЗАЛИ. Не са и не могат да бъдат привърженици на баскетбола хора, чиято основна цел в баскетболната зала е да обиждат (включително и с използването на „маймунски звуци“), да псуват, да се заканват, да заплашват, да търсят саморазправа, да замерят чуждата публика с „бутилки с жълта течност“, монети, запалки, болтове…
Организаторите на мачовете на Левски (а и всички останали клубове) ПРИ НАЛИЧИЕ НА ДОБРО ЖЕЛАНИЕ, много лесно могат да се справят с проблемните групи – ако се прилага закона.
А законът предвижда:
- Контрол на достъпа в залите, включително и недопускане до залите на лица, които не отговарят на изискванията;
- Достъп само при съответна легитимация;
- Незабавно отстраняване от залата (от органите по сигурността, както и от ръководителите по сигурността на клуба – домакин) на лица, нарушаващи обществения ред;
И като допълнение (също посочено като задължение в закона) - разполагане на достатъчно на брой видеокамери и видеозаснемане на трибуните – във всяка една зала, на всеки мач от НБЛ – с оглед персонализиране на отговорността и налагане на адекватни санкции, не само на клуба – домакин, а и на виновните лица.
Посочените мерки отдавна са в сила и прилагането им от клубовете в БФБ трябва да започне незабавно и да стане постоянно. А клуб, който продължава да не се съобразява с изискванията, НЯМА МЯСТО В БЪЛГАРСКИЯ БАСКЕТБОЛ.

Президент на БК”Рилски спортист” и чл. на УС на БФБ: инж. П.Георгиев