На пресконференция в Пресклуб България президентът на БК Рилски спортист инж. Петър Георгиев оцени изключително високо класирането на два български отбора в Топ 16 на ФИБА Къп. Той се спря още на домакинството на Рилски спортист на турнира за Купата на България, както и на строежа на нова модерна спортна зала в Самоков.


"Наистина класирането ни за Топ 16 беше и неочаквано, но всички много желаехме най-после нещо такова да се случи и в нашия клуб. Казах и на някои мои приятели в деня, в който завърши „балонът“ в Самоков, че Самоков победи Киев, както и Ботевград ще победи в Истанбул. Това нещо, което се случва според мен за първи път в България – два клуба да прескочат в този етап. Това е нещо много и само по себе си говори за това, което сме постигнали.


 Искам да поздравя колегите от Ботевград за това, което направиха. Техният успех е доста сериозен, бих казал и по-сериозен от нашия. Той се дължи също на Общината и на кмета. Нашият е въпреки Общината и въпреки кмета, което е разликата между Самоков и Ботевград. По-важното е, че направихме нещо, с което България да се гордее, защото баскетболът няма чак такива успехи.


 За пръв път ни се случва да направим организация на такова ниво. Нямате представа какви бяха изискванията на ФИБА. Получихме писмо с благодарности от тях за организацията, която успяхме да направим. Пред нас обаче сега предстои по-тежката част от състезанието – не само за ФИБА Къп, а и за местното първенство. Дотук мисля, че отборът се представя добре. Да се надяваме, че с това, което ни очаква, ще зарадваме и любителите на баскетбола.


 Заехме се с една доста трудна и амбициозна задача да направим собствена база. От ден на ден се разширяват нещата. Няма да е само база за баскетбол, а в комплекса ще има една зала, която няма да е по-малка от сегашната и още една тренировъчна зала до нея. Ще има открит и закрит плувен басейн, както и възстановителен център. Всичко това е на 1000 м надморска височина. След нея започва Рила и мисля, че този комплекс е едно притегателно място за подготовка на различни видове спорт, както в България, а мисля и за отбори от чужбина, особено в летните месеци. На това място температурата никога не надвишава 27-28 градуса. Мястото е чудесно за подготовка на различни видове спорт. Това е една амбициозна задача, която изисква голяма организация също.


Мисля, че до 1-2 години ще има възможност да ви поканим на откриването. На доста места съм бил, но не съм виждал такова място. Основното е спортната част на този комплекс, която мисля, че ще бъде една от най-добрите в България. В момента всички проектни неща са изпълнени и 1/5 от комплекса вече е изградена. Дано се справим с този проект.


Основният организатор на Купата на България е Българската федерация по баскетбол. Има доста желаещи, но според мен има две зали в България, които могат да кандидатстват – едната е в Ботевград, другата в Самоков. Не говоря за „Арена Армеец“, защото е безпредметно в такава огромна зала да се направи подобно събитие без публика.


Условията в другите зали не са подходящи за правене на такова сериозно състезание, защото ще се излъчва по телевизията. В някоя малка зала самите отбори няма къде да седнат по трибуните, което не говори добре за баскетбола. Според мен трябва да има 2-3 зали, между които БФБ да тегли жребий и на който му се падне. На нас ще ни дойде в повече и не се натискаме, но от гледна точка на популяризиране трябва да се избере зала която е подходяща. Иначе сигурно има желаещи, колкото искате."