Пиесата на ботевградчанина Михаил Казаков – „Кризисен център”, е отличена в третото издание на конкурса за комедия, който се организира от Държавния сатиричен театър „Алеко Константинов”. Надпреварата носи името на патрона на театъра.


Общо 47 пиеси участваха в тазгодишното издание на конкурса. Авторитетното жури - в състав Калин Сърменов – председател, и членове Богдана Костуркова, Ина Шкарова, Светослав Танев, присъди наградата „Алеко Константинов” за нова българска сатирична комедия на пиесата „Трима мъже и една маргаритка” от Лиза Шопова.  Гласуваните две поощрения бяха за пиесите „Кризисен център” от Михаил Казаков и „Масло от кипариси” от Орлин Дяков. 


„Кризисен център” е „една пиеса за безбрежните взаимоотношения между мъже и жени. Всяка седмица група мъже, станали жертви на насилие, причинено от жени, се събират в своя кризисен център – подводница, закотвена на малко морско пристанище. „Животът” в центъра за взаимопомощ се променя с приеманото на нов член”, се казва в кратка информация за комедията, публикувана във фейсбук профила на Театър на бар стола – формат, създаден специално за съвременни български автори на пиеси.


Михаил Казаков е автор на сценария на детския радиосериал „Приключенията на Джими и Алфред”, създадена по детската книга на неговия брат  - Петър Казаков. Също така пише сценарий за детското предаване „Бърколино”. Автор е на радиопиесата „Завръщане”, която е сред финалистите на фестивала „Панаир на младите”, организиран от Младежки театър „Николай Бинев”. По повод представянето на тази негова пиеса в ефира на БНР, Михаил Казаков казва: „Писането е мое хоби, но нямам нищо против след време да се превърне в професия. Не се опитвам да променя света или хората с писането, а по-скоро търся правилната настройка, чрез която да програмирам психиката си, да възприема щастието като състояние, което зависи от мен самия, а не от външни фактори. Щастието не съществува извън нас. То не е скрито в пещери, под камъни или в други хора. Щастието е някъде вътре в нас, затрупано от всичките ни несъвършености и претенции. И чака да бъде изровено. Героят от пиесата ми „Завръщане“ е човек, който се носи сред своите пасажи от спомени. Успява да се освободи от веригите на миналото и да възприеме настоящето такова, каквото е, извличайки удоволствие от него.”.


Нашият съгражданин Михаил Казаков е юрист по професия.