На днешния ден именници са: Трифон, Тричко, Гроздан, Лозан


На 1 февруари се почита паметта на Св. Трифон, роден около 225 г. в с. Комсада, в малоазийската област Фригия в Римската империя. Той  живял праведно и загинал мъченически заради вярата си. По нашите земи св. Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята и те се благославят за плодородие.


Традиционното тържество в чест на Свети Трифон се проведе в манастира „Рождество на Пресвета Богородица” в Зелин. Празникът започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Борис. Той припомни житието на светеца и отправи благопожелания към присъстващите.


Събитието продължи с избор на Царица на лозята и Цар на виното. Всяка претендентка за приза имаше възможност да си отчупи по парче от питата с парата. Късметът се падна на Аделина Маринова от Ботевград. 


Според регламента кандидатите за Цар на виното предоставиха за дегустация вина, които сами са произвели за собствена консумация. Комисия в състав Камелия Ценева – собственик на ресторант "Камелиите", Малинка Цветкова – ценител на испанските вина, и Даниел Цагарски – многократен носител на приза „Цар на виното”, трябваше да избира между девет червени вина, едно розе и едно бяло вино. След прецизна дегустация комисията се произнесе: Най-добро по всички показатели – вкус, цвят и аромат, е червеното вино на Веселин Христов от Трудовец. 


Царицата на лозята и Царят на виното бяха коронясани от техните предшественици. Те получиха грамоти, които да им напомнят за този ден.  


По традиция новоизбраните Царица на лозята и Цар на виното изпълниха ритуала по зарязване на лозите. 


Тъй като петък е ден на пост, за присъстващите на празника бе приготвена манастирска боб чорба. 


За доброто настроение на хората допринесоха изпълненията на Петя Димитрова и духов оркестър „Ботевград”.   


Сред  дошлите в двора на манастира бяха зам.-кметът Борис Борисов и секретарят на общината Стефка Граматикова.