ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров”  посвети на своя патрон поредица от събития. Кулминация в днешната празничната програма бе тържественият спектакъл, който се състоя в зала „Арена Ботевград” пред много гости, сред които официални лица, учители, родители, директори на учебни заведения на територията на общината. Със ставане на крака присъстващите посрещнаха знамето на училището. Изпълнен бе и училищният химн.


Гостите бяха приветствани от директора на елитната гимназия Даниела Колева. Тя поднесе слово, в което подчерта, че с цялата си дейност училището се стреми да носи заслужено името на своя патрон. “Златаров продължава да крачи наред с нас и сега, когато по някакъв начин се докоснем до него, като прочетем някоя негова вълнуваща статия, когато си спомним някоя негова красиво изказана мисъл или усетим бащинския му поглед от портрета в нашето училище“, каза г-жа Колева.


Даниела Колева с гордост изброи успехите на училището и на неговите възпитаници. 


“За осмислянето живота на нашите ученици се стараем да работим упорито и всеотдайно, по Златаровски. Наши съмишленици в тази отговорна мисия са родителите, институциите, свързани с образованието, и, разбира се, общинското ръководство. Благодарение на тези грижи през изминалото лято бе извършен цялостен ремонт на гимназията, който включваше саниране, подмяна на ВиК и ел. инсталациите. Подменено бе и оборудването на класните стаи, финансирано от бюджета на училището. ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ е изцяло с нов облик на съвременно и функциониращо училище“, каза още тя и добави: “Използвам възможността на благодаря на кмета Иван Гавалюгов, на фирмите-изпълнители на проекта, на целия колектив на ППМГ, работещи за благородната кауза по създаване на необходими, полезни, приятни и уютни условия за работа в училище.“.


Както всяка година на патронния празник, Даниела Колева връчи награди на изявени ученици, постигнали отличени резултати през първия учебен срок и успехи на олимпиади, конкурси, спортни състезания. 


Плакети и грамоти получиха: Ивет Йотова - за завоювани призови места в над десет литературни конкурса приз настоящата година; Иванина Петкова – за златен медал от Националния конкурс “Пиленце пее“; Любомира Вушева – за първо място в конкурс за индивидуално поп-рок изпълнение в Несебър; Пенка Якимова – за класиране до областно ниво на олимпиадите по немски език, английски език, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование; Даниела Недкова – за класиране до областния кръг на олимпиадите до английски език, физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование; Мария Христова – за класиране до областния кръг на олимпиадите по английски език, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образование; Красимир Христов – класиране до областен кръг на олимпиадите по английски език, химия и опазване на околната среда, биология и здравно образоване; Стейси Василева – за първо място в международен турнир по акробатика в Русе; Моника Богданова – за завоювано първо и второ място в международен турнир по таекуон-до в Пловдив; Дария Иванова – за завоювано първо място в международен турнир по акробатика в Русе. 


Грамоти бяха връчени на: Габриела Пенчева, класирана до областен кръг на олимпиадата по немски език и на националното КЛЕТ състезание по немски език; Цветомир Христов – за завоювано трето място на състезание по таекуон-до; Радослав Рашков; Александър Гавалюгов – за първо място от редовния сезон на Европейската лига по баскетбол и класиране за плейофите в Италия; класирани на първо място от редовния сезон на Европейската лига по баскетбол са още Даниел Йорданов, Велизар Георгиев, Виктор Груев, Калоян Живков; Стефан Стефанов – за завоювано второ място от редовния сезон на Европейската лига по баскетбол; Диана Красимирова – класирана на областния кръг на олимпиадите по английски език и география и икономика, както и за участие в конкурса “Моят роден край“.


За постигнати високи резултати в учебния процес и завоювани призови места в национални литературни конкурси, началникът на Регионално управление на образованието – София регион Росица Иванова връчи почетна грамота на Ивет Йотова от 11-ти клас. 


Последва програма с участие на талантливи ученици от гимназията. Прозвуча откъс от лирична творба на Асен Златаров. Иванина от девети клас поздрави присъстващите с фолклорната песен, с която спечели конкурса “Пиленце пее“. Танцьорите при читалище “Събуждане“ – с. Врачеш, сред които и възпитаници на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“, завладяха публиката със своите фолклорни танци. 


По повод патронния празник бе прочетен поздравителен адрес от кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. 


“Повече от сто години гимназията е неизменна част от просветния и културен живот на нашия град, оставяйки трайна следа в житейския път на хиляди наши съграждани. Затова днес е празник, който всички ние посвещаваме на тържеството на духа и знанието. Уважаеми учители, на Вас желая сили, борбеност и търпение с които да продължавате да градите и да отстоявате традициите в образованието, моралните и духовните ценности у Вашите възпитаници!


Уважаеми ученици, призовавам Ви винаги да се стремите към успехи, които няма как да бъдат постигнати без упоритост и последователност в класните стаи! Съхранете своята любознателност и с гордост прославяйте името на родния си град и своя патрон акад. проф. д-р Асен Златаров! Пожелавам на всички Вас здраве, благополучие и ентусиазъм, които да Ви водят към постигане на много нови успехи!“, се казва в поздравителния адрес на кмета. 


Гимназията получи поздравителни адреси от университети, общински и държавни училища, детски градини, културни институции и други. 


Тържеството завърши с “Фолклорна магия“ – най-новата постановка на Държавния куклен театър в Стара Загора. Тя бе подарък за всички, уважили празника на училището.


По-рано днес в ППМГ се състоя открит урок по природни науки на тема „Измамни блаженства”. От 16.30 часа – също в учебното заведение, бе отслужен водосвет за здраве, организиран от посещаващите факултативните учебни часове по религия. 


През тази учебна година в ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ се обучават 546 ученици, разпределени в 23 паралелки. Основните профили в гимназията са свързани със СТЕМ образованието и това са „Математически“, “Природни науки“, “Софтуерни и хардуерни науки“ и “Чужди езици“. Училищното ръководство е внесло предложение за нов профил от следващата година – “Предприемачески“ с изучаване на предприемачество и информационни технологии. 


ППМГ е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата, а от тази учебна година е в списъка на иновативните училища. 


В края на 2018 год. Асоциацията на Кеймбридж училищата присъди на ботевградската гимназия специална награда – Училище за Пример.