В навечерието на най-светлия празник на българската духовност 24-ти май и по повод 110-та годишнина от основаване на гимназиално образование в община Ботевград ППМГ „Акад.проф.д-р Асен Златаров“ събра бивши и настоящи възпитаници на топла и емоционална среща на поколенията.


Сред гостите на тържеството бяха проф. Марин Ненчев - ръководител на изследователска лаборатория по квантова и оптоелектроника в ТУ - Пловдив, проф. Георги Райновски - декан на Физическия факултет към СУ „Св.Климент Охридски“, доц. Мая Стоянова – заместник-декан на Факултета по математика и информатика към  СУ „Св.Климент Охридски“ , д-р Николай Василев - началник на Отделението на трансуретрална и лазерна хирургия във ВМА, Стефка Граматикова - секретар на община Ботевград, Диана Къндева - старши експерт по организация на средното образование в РУО-София област,  Рени Петрова - директор на Исторически музей Ботевград, Боряна Нешкова - председател на НЧ „Христо Ботев 1884“, архитекти, стоматолози, фармацевти, бивши учители.


„24-ти май е израз на нашата идентичност, на творческия ни заряд, на силата, на духовността, крепила ни в трудни времена. Няма нищо по - красиво от високия дух и нищо по-силно от знанието. Нека не стихва жаждата ви за знания и духовно извисяване. Вие сте нашата надежда за изграждане на утрешния ден. Бъдете здрави, силни, упорити и уверени в собствените си възможности, любознателни и последователни. Вие сте нашето бъдеще за утрешния ден. Съхранявайте и предавайте традициите на предците ни. Бъдете непримирими в стремежите и чисти в делата си.“, с тези думи се обърна към гимназистите директорът на гимназията Даниела Колева с пожелание да бъде запазен пламъкът на съзиданието и обичта към знания.


Г-жа Колева връчи ежегодните награди „Учител на годината“ на Николай Пеев, Цанка Маркова, Тодор Василев и Ива Цветанова. „Ученик на годината“ за 2022 -ра година е Георги Данов.


С отличието за цялостен принос в образователното дело бе награден Никола Фампарски.


В парка на училището бе подредена авторската изложба „Спомени от миналото“ на талантливата деветокласничка Поля Петрова.


Пътуването в миналото започна Тодорка Коцева, която сподели свидни спомени за скъпи учители от отминалите ученически години,  а дългогодишният преподавател по физическо възпитание Христо Чолаков припомни забавни  моменти от спортната слава на Златаровската гимназия.


Доцентът по лесовъдство Йонко Додев сподели: „Гимназията е моята идентичност. Тя е подплатени амбиции и класа, които ми помогнаха да се реализирам в живота. През изминалите години имах възможността да се запозная с много гимназисти, които доказаха, че учениците тук са най-добрите  не само у нас, но и в Европа. Бих мотивирал и моите деца да учат тук.“


Според проф.Ненчев едно от изключително светлите неща в Ботевград е Златаровската гимназия. „Това, че завършвате тази гимназия, ви дава увереност, че сте равностойни навсякъде по света“, обърна се той към гимназистите.


Стефка Граматикова определи природо-математическата гимназия като свой втори дом, в който е съхранен духът на Ботевград, а проф. Райновски говори за свободата на мислене и изразяване, което учебното заведение дава на своите възпитаници. „Ние не знаем какъв ще е светът, в който ще живеете, но с този старт в образованието ще имате повече възможности и перспективи“, добави той.


„Това е място, което разцъфтява“, каза дългогодишният преподавател по френски и английски език Ирен Панчева, която също сподели свои съкровени спомени от ученическите години.