По традиция днес село Трудовец празнува Трифон Зарезан - празник на лозаря и виното. Десетки жители и гости на селото се бяха събрали на обичайното място във вилна зона "Лозята" да се повеселят заедно и да вдигнат наздравица с пенлив червен еликсир. Тържеството започна с водосвет, който бе отслужен от отец Панайот. Той поръси присъстващите със светена вода и отправи пожелания за здраве и берекет. Водещата на празничната програма прочете поздравителен адрес от кмета на селото Веселин Драганов, който не присъства на празника по здравословни причини.


„Пожелавам тази година да бъде здрава и с богата реколта за всички лозари и винари. Нека Свети Трифон Ви дари с богати и качествени реколти! Нека бъчвите Ви да са пълни с плътно и ароматно вино! Нека създадената с грижа и всеотдайност напитка да носи безброй щастливи моменти”, гласи част от текста на поздравителния адрес. 


Тази година кандидатите за Цар на виното бяха повече от 10 човека. Те бяха предоставили вино – собствено производство, за дегустация, организирана от Димитър Василев. Класацията бе извършена от тричленно жури в състав Васил Коцев, Красимир Стаменов и Панчо Благоев.


С приза „Цар на виното” бе удостоен Георги Димитров. Поради неотложни задачи той си тръгна преди да обявяването на резултата. Затова неговите подгласници – Стоян Шумарски и Павел Нишев, бяха поканени да изпълнят ритуала по зарязване на лоза в близката къща. Към тях се присъедини новоизбраната Царица на лозята – Росица Андреева Иванова. На нея се падна парата от питата, приготвена от нейната предшественица.


Всички претенденти за приза "Цар на виното" получиха грамоти и предметни награди, осигурени от организаторите на тържеството - Кметство Трудовец и Народно читалище "Никола Ракитин". 


За доброто настроение на празнуващите в Трудовец се погрижиха фолклорна формация "Заря" и изпълнителката  Веселка Христова от Правец.