По стар стил днес - 14 февруари, село Трудовец празнува Трифон Зарезан. Десетки жители и гости на селото се събраха на обичайното място във вилна зона „Лозята“, за да се повеселят заедно и да вдигнат наздравица с пенлив червен еликсир.


Събитието започна с водосвет, отслужен от отец Панайот. Свещеникът поръси присъстващите със светена вода и отправи пожелания за здраве и берекет.


Гости на тържеството бяха: Борис Борисов – зам.-кмет на Община Ботевград, Стефка Граматикова – секретар на общината, както и съветници в Общински съвет – Ботевград.


Най-напред думата бе дадена на домакина - кмета Еленко Иванов, който поздрави присъстващите. „Желая от сърце на всички лозари, винопроизводители и любители на виното успешна и спорна година. Нека Свети Трифон дари всички трудовчани със здраве, благополучие и късмет!“ – каза той.


От името на Община Ботевград поздрав към присъстващите поднесе Борис Бориков. „За мен е изключително удоволствие за поредна година на този ден да бъда с Вас. Искам да пожелая успех на всички винопроизводители, които участват в надпреварата за приза „Цар на виното“. Пожелавам на всички Вас и на Вашите семейства много щастие, здраве, радост и да изживеете днес един неповтороим празник“, пожела г-н Борисов.  


Тази година кандидатите за приза „Цар на виното“ надхвърлиха 20 човека. Те бяха предоставили вино – собствено производство, за дегустация, организирана от Васил Коцев. Класацията бе извършена от петчленно жури в състав: Веселин Тодоров, Дарина Гергинова, Владимир Иванов, Иво Каменов и Кирил Вутов.


С приза „Цар на виното“ тази година бе удостоен Цветозар Иванов. Поради неотложен ангажимент той не присъстваше на събитието.


Кметът на Трудовец Еленко Иванов и Васил Коцев бяха поканени да изпълнят ритуала по зарязване на лоза в близката къща. Към тях се присъедини и новоизбраната Царица на лозята – Габриела Петкова. На нея се падна парата от питата, приготвена от нейната предшественица.


Всички претенденти за приза „Цар на виното“ получиха грамоти и предметни награди, осигурени от организаторите на тържеството - Кметство Трудовец и Народно читалище „Никола Ракитин 1980“. 


За доброто настроение на гостите се погрижиха детски танцов състав „Жар“, при НЧ „Ракитин 1890“, с художествен ръководител Георги Иванов, музикантите от НЧ „Заря 1895“ – Правец, както и певиците Весела Христова и Дияна Николова.