За най-бързо развиващата се икономика в света е обявена индийската. Страната постигна истински бум в областта на високите технологии и специалистите я определят като лидер в тази област. Това потвърждава и оборотът на индийските IT компании.

Южният град Бангалор е център на високите технологии в Индия. Това е мястото, на което се дължи до голяма степен икономическия бум на страната и славата на страната като световен лидер в IT сектора. Причината за успеха индийците обясняват простичко - добрите специалисти и предприемчивостта на хората. Бангалор веднага грабва с реда, чистота и многото модерни хора.

През последните 5 години в Бангалор идват да живеят и работят предимно IT специалисти, които са изключително добре заплатени. В града има над 1000 високотехнологични компании, чиито оборот от софтуер възлиза на 17 милиарда долара за миналата година.

До 2010 сумата се очаква да скочи до 60 милиарда. На фона на тези огромни цифри индийският експорт на високи технологии не достига и половин милиард. Затова и компаниите гледат все по-осезаемо към европейския пазар. Като трамплин да стъпят
на него, някои от тях са избрали България. И докато едни още опипват почвата, други вече са начертали планове. Най-смели се оказват телекомуникационните гиганти.

К.Кмар - изпълнителен директор: "Гледаме към България като място, от което да навлезем на пазара на Европа. Начинът, по който искаме да стъпим във вашата страна е като открием тренировъчни центрове за български IT специалисти и да създадем таланти. След това ще ги използваме за нашите операции".

От подобно обучение ще могат да се възползват българските студенти, сред които индийската компания ще търси бъдещите IT гении.