Отчетът на „Балкангаз 2000” АД за миналата година бе приет единодушно от всички съветници – 22-ма на брой, присъстващи на заседанието на ОбС миналия четвъртък. 


През 2018 год. на територията на община Ботевград са изградени 3 855 метра газоразпределителна мрежа и 288 отклонения към нови абонати. Вложените средства са 185 000 лева. Продажбата на газ се е увеличила със 7% спрямо предходната година, отчитат от газовото дружество. С подробности от отчета на “Балкангаз 2000“ АД може да се запознаете оттук:http://botevgrad.com/news/75578/248-000-lv-e-pechalbata-na-Balkangaz-2000-AD-za-2018-ta/


По време на обсъждането съветникът Георги Георгиев предложи дружеството да въведе различна цена за присъединяване на абонати, в зависимост от това на какво разстояние се намират от вече изградена мрежа. 


Директорът на „Балкангаз 2000” Михаил Димитров обясни, че цената се утвърждава от Комисията по енергийно и водно регулиране и е съобразена със законова разпоредба. Въпреки точния и ясен отговор, съветникът Георгиев продължи да държи на своето мнение, като добави, че „дружеството е преди всичко със социално предназначение, а „този Общински съвет провежда социална политика”, с която „директорът трябва да се съобразява и която трябва да следва”. В противен случай щял „да си загуби мястото”?!  


„Не знам как се работи в нарушение на Закона и не мога да работя по този начин”, отговори Михаил Димитров и отново разясни, че таксата за присъединяване е заложена в бизнес плана на дружеството от 2016 год. и е утвърдена от КЕВР.


„В модела, в който се пресмятат и определят цените от Комисията за водно и енергийно регулиране – за различните видове потребители е предвидена различна тежест, предвид различните разходи, които се правят за присъединяването. Едно е да се присъедини един обект със сериозна консумация на газ от типа на обществено-административен, търговски и промишлен потребител, други са разходите, които отиват за един битов потребител. Предварителната подготовка е съвсем различна. По тази причина най-ниските цени за присъединяване са за битовите потребителите. Обратно, ако се разгледат продажните цени на природния газ за всяко тримесечие, най-високи са цените за битовите потребители, защото за единица пренесен природен газ са направени най-големи разходи, а цените са най-ниски за промишлените потребители. Това са действащи икономически зависимости”, обясни директорът на „Балкангаз 2000” АД.     


Що се отнася до социалните ангажименти на дружеството, Михаил Димитров се обърна към Георги Георгиев да прочете написаното на втора страница от информацията за дейността на „Балкангаз 2000”. А там е записано: "През последното тримесечие на 2017 г. беше извършена промяна в правилата за определяне цената за достъп до националната газоразпределителна мрежа - високо налягане, което доведе до двойно повишение на тази компонента от цената на природния газ. Съветът на директорите на "Балкангаз 2000" обсъди ситуацията на свое заседание на 2 октомври 2017г. и взе решение да не отразява цялото повишение на компонентата в крайните продажни цени за потребителите в община Ботевград. Това се отрази на печалбата за 2018 година с около 50 000 лева.".


Думата по докладната запасика поиска съветникът Тихомир Найденов. Той представи справка, която показва по години – от 2012-та до 2018-та, броя на присъединените абонати, дължината на новоизградената газопреносна мрежа, количеството продаден газ, размера на приходите и разходите, печалбата преди данъчното облагане, размера на задълженията и вземанията.  Той се спря на обобщените данни за два периода, първият обхваща четири години – от 2012 до 2015 год., а вторият – три години -  от 2016 до 2018 год. От тях става ясно, че през първия период  изградената  газопреносна мрежа е с дължина 10 207 метра или средно 2 551,75 м на година. Присъединените нови абонати за тези четири година са 430, средно по 108 на година.


За периода 2016 – 2018 год. изградената газопреносна мрежа е 10 984 м или средно 3 649.33 м на година. За трите години присъединените абонати са 733, средно по 245 на брой.


„В рамките на тригодишния период увеличението на новите абонати е с повече от 100% спрямо предходния четиригодишен период. Явно размерът на таксата за присъединяване не е чак такава спирачка за тази инвестиция”, коментира Тихомир Найденов. Той посочи още, че дружеството е имало право да завиши цената на природния газ, което щяло да доведе до увеличение на приходите с  50 000 лв., но не го е направило. „Според мен тази сума, разпределена на абонатите, не е никак малка”, коментира още съветникът. 


Тихомир Найденов посочи, че тези данни безспорно показват още, че в дружеството се работи изключително рационално и усърдно по разширяване на газопреносната мрежа и присъединяването на нови абонати. 


По повод изказванията на Георги Георгиев, Найденов направи следния коментар: „Заяжданията на г-н Георгиев са плод на абсолютната посредственост и некомпетентност, които проявява за пореден път на сесия.”.