Българските писани Великденски яйца са  преплитане на сакрално и земно в едно. Християнството е религията, която адаптира яйцето и го включва в своята обредност като символ на възкресението. Въпреки че традицията позволява яйцата да се боядисват и на Велика събота, червенето на великденските яйца първо става на Велики четвъртък, защото тогава небето се отваря, душите на мъртвите се спускат, те слизат на земята между живите и остават до Спасовден.


Изложбата “Българските великденски яйца – традиции и музейна съвременност” се организира по идея на Исторически музей – Ботевград. Тя събира на едно място експонати от няколко района на България. Места, на които традициите се пазят и пресъздават.  


Повече от сто години във Велинградско, Етрополе и Ихтиман восъчната техника за изписване на яйца е запазена, усвоена от музейните работници и умело предавана на поколенията. Стотици реализирани образователни програми, семинари, етнографски и методически лекции съпровождат неуморния труд на музейната колегия в тези райони на България. Десетките курирани изложби в страната и извън нея са сигурен критерий за достойнствата на подобен тип представяния. 


Пратките с грижовно изписаните яйца вече са в Исторически музей – Ботевград, а за екипа е огромно предизвикателство да ги експонира за ботевградската публика.


Изложбата ще бъде открита за посетители на 25 април – Велики четвъртък, от 17.30 часа. Всеки, който желае да я разгледа, е добре дошъл в Исторически музей – Ботевград.