За трети път на 2 май в Етрополе беше аранжирана изложба на екзотични животни, която ще остане в града ни до 13 май т.г. Първите два пъти са били през 2010 и през 2014 година.
Наш представител се срещна с Георги Еленски,  един от стопаните на екзотичните влечуги и други животни: тайпани, черна мамба, зелена мамба, гърмящи змии, отровници, кобри, смоци, питони, игуани, крокодил, анаконди, паяци, скорпиони и др.
Откликна с удоволствие да разкаже за историята на изложбата, за по-характерните особености на отделните видове, за начина на снабдяване и отглеждане. При това е особено приятен събеседник и изключителен познавач на животните.
Началото е поставено в Хасково  от трима ентусиасти. Основали са „Сдружение” и са започнали дейността си през далечната 1998 година на Слънчев бряг:
- Георги Еленски – ветеринарен лекар
- Красимир Христов – зооинженер, с научна степен  „Д-р по биология”
- Георги Русев – с ферма за змийска отрова
Тримата са заедно вече 21 година. Идеята е дошла от Красимир Христов с основаването на кръжок по херпетология /наука за влечугите/ в Хасково. Георги Еленски е работел в ДВСК в армията. След съкращенията, като съквартиранти, двамата разработват идеята да се занимават с екзотични животни. Започнали са с един питон.
В момента „Сдружението” има три изложби: в Хасково, лицензирана от МОСВ и 2 други, с които обикалят из страната. Събрали са общо 200 животни. В подвижните има по 40 екземпляра, а останалите са резервни.
В Етрополе са показани:
- най-отровната змия на земята – континентален тайпан от Австралия. Тайпаните са 4 вида.
- черна мамба – най-агресивната и злобна змия, по-страшна е от тайпана.
Снабдяването, до влизането ни в ЕС, е от Москва. С триста зора и редица разрешителни са донесени от Южна Африка 3 черни мамби и 6 кобри. С разрешение от МОСВ.
След влизането в ЕС снабдяването е много по-лесно, водят се като вътрешен внос между страните от ЕС – Чехия, Германия и Холандия.
Внесени са, освен тайпани, зелени мамби, 5 вида кобри, гърмящи змии, смоци, питон, анаконда и боа, крокодил, варан, ягуани, 3 вида агами, гекон и скорпиони, паяци, 7-8 вида отровни змии, в които е и нашата пепелянка. Всичките тях ги има в Етрополската изложба. На вниманието на нашите читатели сме ги показали на снимките, като приложение към материала.
Изложбата е организирана с познавателно-образователна цел, като дава възможност на децата да се приобщят към животните. Да пипнат неотровните, а по-куражлиите се разхождат с някои екземпляри с часове из залата. Децата да видят, че змиите не са много страшни и същевременно да знаят от кои трябва да се пазят. В тази връзка организаторите имат идеята да разширят видовете с местни влечуги. 
Освен възможността да се правят снимки, се провеждат демонстрации с хранене на животните. За целта имат и „странична дейност”, както я наричахме едно време - отглеждат плъхове за храна на влечугите. Някои от видовете се хранят и с връхчетата  на пилешките крилца.
През цялото време в клетките се поддържа необходимия за всяко животно микроклимат. Като студенокръвни, те не поемат храна докато тялото им не е достигнало необходимата температура.
Още много любопитни неща из живота и поведението на екзотичните екземпляри разказа нашият събеседник Георги Еленски.
Накратко се опитахме да предадем на нашите читатели част от най-интересното, като го допълваме с повече снимки.
От Етрополе изложбата ще отпътува за Варна в Природонаучния музей в Морската градина.
За времето от създаването на изложбите преди 21 година, са посетили повече от градовете в страната. Между тях са били и в редица с по-малко население, като Девин, Пирдоп, Костинброд. В Ботевград са били два пъти.   
Едно начинание с емоционален заряд и с възможност да се научат редица неща из областта на влечугите и други животни, които ги няма по нашите географски ширини.