По случай 137 години от Освобождението на Етрополе в града гостува Дирекция "Военно-исторически музеи" - град Плевен.


За сетен път ръководството и работещите в Етрополския исторически музей показаха, че не само могат да съхраняват  грижливо историческата памет на Етрополския край, но и да организират интересни и запомнящи се изложби.
Верни на традицията си и тази година те изненадаха с изложбата, посветена на 137-та годишнина от Освобождението на Етрополе. Изненадата дойде от това, че гост на нашия музей е Дирекция "Военно-исторически музей" - град Плевен.
Дирекцията е наследник на първите мемориални музеи в България - Плевен, Пордим, Бяла, Горна Студена и Паметника на Цар Освободител Александър II в София. Паметникът е изграден от Комитета "Цар Освободител Александър II" и българската държава.


Изложба "Освобождение" представя интересна колекция от оригинали руски униформи, руско и трофейно турско оръжие, вещи от военния бит, медали и възпоменателни знаци.
Могат да се видят и картините-портрети на легендарния генерал Гурко, генерал М. Д. Скобелев и други велики пълководци, допринесли за Освобождението на семо на Етрополе, но и на Родината ни.
Посетителите на музея научиха много неща от разказите за Руско - турската война (1877-1878) гадина, за Свободата и паметта на поколенията.
Можеха да  видят мъж и жена, облечени в руска и казашка бойна униформи.
И, за да не остане напразно труда на организаторите, би трябвало повече хора да посетят музея - има какво да видят и научат в повече от това, което знаем от историята.