Купуването и продаването на гласове е престъпление!


За каква Европа ние ще се борим? Наша кауза е да дадем нов старт на социална Европа. На един модел на развитие, който определено се влияе от решенията на Европейския парламент – единствената институция, която след  1979 год. се избира пряко от европейските граждани. Единствената институция, заедно със Съвета на Европейския съюз, която съвместява законодателни и бюджетни надзорни функции. Всички механизми, които ни дават тези процедури, а и желанието ни да изменим част от нормативната уредба, ще гарантира едно по-добро преразпределение на средствата по европейските фондове, намаляване на бюрокрацията за кандидатстване по различни програми, превенция и абсолютна нулева толерантност към корупцията и присвояването на европейски средства, акцент върху кохезионната политика за преодоляване на регионалните различия. И това, което е лично моя кауза – европейския културен чек за достъп на всеки млад европеец  до културно съдържание и култура. Повече средства за програма „Еразъм +” и другите програми, свързани с образование, наука и иновации, дигитално свързване и дигитализация, достъпна за широките кръгове от  цялото население, а не само за група избрани.  И не на последно място – силен справедлив и компетентен глас на България в Европейския парламент. Това каза проф. д-р Мариела Модева - кандидат за евродепутат от листата на БСП за България, по време на откриването на предизборната кампания в Ботевград, което се състоя вчера – 9 май – Ден на победата над хитлерофашизма и Ден на обединена Европа. 


„За всяка идея, заложена във Визия за Европа, ние имаме готовност да предложим пакет от мерки, които чрез процедурите в европейските институции, конкретно в Парламента, в съюз с другите социалистически, социалдемократически и прогресивни леви сили – може да стане реалност”, подчерта тя.  


От сцената на големия салон на Народно читалище „Христо Ботев” проф. Модева призова членовете и симпатизантите на Левицата  да подкрепят кандидатите за евродепутати от листата на БСП за България. „Нека на 26 май покажем, че българският народ е със събудено гражданско съзнание и с осъзната потребност да живее добре. Нека България се нареди до страните, в които левите сили побеждават, за да имаме повече леви евродепутати в Европа и за да можем да реализираме тези ценни идеи, заложени във Визия за Европа”, призова още тя. 


Думата бе предоставена и на другия кандидат за евродепутат, присъстващ на откриването на кампанията – Цветелина Пенкова. „Като един млад човек, живял в чужбина, за мен е изключително тъжно, че много млади хора напускат страната, за да търсят възможности за своята академична и професионална реализация. В момента извън границите на България живеят на 1 500 000 – 2 000 000 българи. Те биха се върнали, ако създадем подходяща среда и подходящи условия за премахване на този негативизъм и тази сянка, обгърнала България в момента, в която виждаме само едно разграбване и унищожаване на държавата”, заяви тя.    


Според Пенкова, социалните неравенства и в Европа започват да се задълбочават, поради това че и „тя е управлявана от десни партии, които акцентират основно върху компании, монополи и печалби и някак си грижата за обществото и хората остава на заден план”. „Ценностите на Европа не са това. Европейският съюз е създаден, като Съюз на мир, солидарност.  Всъщност това са ценностите, които ние от БСП защитаваме, а именно равенство, солидарност и справедливост. Видяхме, че социалистите спечелиха изборите в Испания, Финландия, предстои Дания. Това е знак, че всички ние имаме нужда от промяна, да се върнем към устоите, на които е изграден този Съюз, а именно солидарност, равенство и достойни доходи за всички хора”, посочи Цветелина Пенкова.


За да подкрепят кандидатите за евродепутати, в залата бяха народните представители Крум Зарков, който е и член на Изпълнителното бюро на БСП, Иван Ченчев и Лало Кирилов, председателят на БСП – София област – Александър Манолов.   


В изказването си пред  публиката, Крум Зарков подчерта: „Трябва да умеем да идентифицираме общия интерес, както и интереса на всяка една от страните в Европейския съюз, за да може ясно да заявим своя. С други думи, трябват ни хора, които са образовани, като проф. Модева, и такива, които познават начина на мислене там, като Цветелина Пенкова.”. 


Председателят на БСП – Ботевград – Николина Цолова, също пожела успех и победата на кандидатите за евродепутати от листата на БСП за България.   


„Смисълът на Европейския съюз е да подобрява живота на хората, да създава условия за бизнес и развитие, но това не се случва в България. Народът ни прекалено дълго чака, за да се подобри животът му и вярвам, че няма човек в тази зала,  който да не е убеден в това. По-голяма част от вас тук - сте моторът на БСП и заедно тръгваме в една кампания, която вярвам, че ще спечелим. Тръгваме на битка за справедливост сега”, каза в словото си тя. 


БСП за България е под №18 в бюлетината за евровота на 26 май:


1. Елена Йончева


2. Петър Витанов


3. Цветелина Пенкова


4. Иво Христов


5. Сергей Станишев


6. Иван Кръстев


7. Деница Златева


8. Румен Гечев


9. Момчил Неков


10. Велизар Енчев


11. Димитър Данчев


12. Тодор Стоилов


13. Валери Жаблянов


14. Мариела Модева


15. Десислав Тасков


16. Крум Дончев


17. Емил Георгиев


Купуването и продаването на гласове е престъпление!