Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев посети днес ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в село Скравена, където, заедно с кмета на Ботевград Иван Гавалюгов и директора на учебното заведение Петко Петков, преряза лентата на мини футболно игрище и нов дигитален кабинет. 


За изграждане на игрището бяха отпуснати до 70 000 лева от Община Ботевград. Училището е и с изцяло подновена ограда. Средствата за нея, около 100 000 лева, са отпуснати от Министерството на образованието и науката. Образователното ведомство е осигурило и необходимата сума за оборудване на дигиталния кабинет –  близо 20 000 лева. Съфинансиране в размер на 2 000 лева е осигурено от бюджета на училището.


В своето изказване на тържеството кметът на Ботевград Иван Гавалюгов благодари на министър Вълчев, че е уважил с личното си присъствие едно малко село, което се намира на територията на община Ботевград. Той благодари и на останалите гости за това, че са отделили от своето време, за да присъстват на откриването на двата обекта. 


„Изключително съм радостен, че имам възможност днес да открия това спортно съоръжение, с което много малко училища в селата на страната могат да се похвалят. Това показва на практика нашето отношение към малките населени места и нашата политика – да създаваме условия и в тях, така че те да не обезлюдяват. Знаем, че това е повсеместен проблем. Една от причините е, че условията са неравнопоставени, особено по отношение на всякакъв вид инфраструктура – образователна, спортна и т.н. Ние днес откриваме това футболно игрище, но трябва да отбележим факта, че благодарение на държавни средства – от бюджета на Министерството на образованието, беше подменена оградата на училището, което създава едни приятен и приветлив облик на основната институция. А според мен във всяко населено място това е именно училището. Учебното заведение в село Скравена, благодарение на усилията и на неговия директор – г-н Петков, се радва на най-модерната образователна инфраструктура в селата на територията на общината. От миналата година то разполага с баскетболно игрище, а от днес вече има модерно футболно игрище, което ще се ползва и от учениците, и от жителите на село Скравена”, каза кметът Гавалюгов при откриването на мини футболното игрище. 


От своя страна министър Красимир Вълчев заяви: „За мен е радост да споделя емоцията на този своеобразен празник с Вас. Това, което си мисля, гледайки училището, е, че ние имаме нужда от тези положителни примери. През последните 15-20 години се направиха много инвестиции в материално-техническата база в почти всички училища. Основният акцент беше енергийна ефективност, саниране, ремонт на покриви – неща, които трябваше да компенсират тази амортизация, която се беше случила преди няколко десетилетия. А сега това, което правим, това, което говорим и с общините, и в контекста на планирането на следващия програмен период по оперативните програми, и при обсъждането на бюджета, е подобряването на материалната база в кабинетите – подобряване, което води до промяна в методите на обучение.”. 


По отношение на спортната инфраструктура в училищата, министърът на образованието подчерта, че тя си остава едно от предизвикателствата, както и това да се насърчава двигателната активност сред  децата. „Повече средства трябва да има за училищата в малките населени места, за да осигурим този равен достъп до добро образование”, допълни той.


Красимир Вълчев благодари на общините за това, че те са партньор на Министерството на образованието и науката при подобряване на материално-техническата база в образователните институции. Той поднесе своята благодарност и на синдикатите за доброто партньорство при обсъждане на бюджета за образование.  


Министърът поздрави ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Скравена за това, че е положителен пример за ефективното включване на децата в училище, както и за стремежа му към иновативност.  


В обръщението си към гостите, директорът на учебното заведение – Петко Петков, им благодари за споделената радост. „Радостта е голяма, защото за по-малко от една година ние откриваме втора спортна площадка в училището. Тя е необходима за физическото и здравословното развитие на децата и дава възможност за пълноценно спортуване”, каза той. Петко Петков изрази надежда, че тя ще ползва от повече хора, и то на различна възраст. Той призова жителите на селото да бъдат добри стопани и да пазят игрището.  


За всички, които ще ползват мини футболното игрище, архиерейският наместник отец Борис отслужи водосвет за здраве. Той пожела и в другите учебни заведения в общината да бъдат изградени такива площадки. Според него те ще стимулират децата да отделят повече време за спорт, а не за телефони и таблети.


На тържественото откриване на мини футболното игрище и дигиталения кабинет присъстваха още представители на Регионалното управление по образование - София регион, Елеонора Лилова от Държавната агенция за закрила на детето, проф. Лозан Митев - вицепрезидент на Европейската асоциация на националните олипийски академии и председател на Академичното събрание на Националната спортна академия, Методи Драганов - кмет на село Скравена, и други официални лица.