ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в село Скравена посрещна учебната година с нова площадка по безопасност на движението. Това е поредното осъвременено пространство в иновативното учебно заведение. Площадката е създадено по одобрен проект в конкурса, проведен в рамките на Националната кампания „Чиста околна среда“. 


В хода на тържеството директорът на училището - Петко Петков,  съобщи, че училището стартира новата учебна година с  няколко спечелени проекта – по Еразъм +, по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Библиотеките като образователна среда“, по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“, по проект „Иновативно училище“.  


В началото на тържественото събитие прозвуча българския химн, на фона на който бе издигнат родния трибагреник .


По традиция началото на учебната година бе поставено с молитва, произнесена от архиерейският наместник отец Борис. Той отслужи водосвет за здраве на децата и учителите и отправи благопожелания към. 


Директорът на училището в Скравена Петко Петков отправи приветствие към всички присъстващи на тържеството. „Днешният ден е благословен празник за ученици, учители и родители. Ден, в който има смисъл и радост, изпълнен с любов и надежда. Нека посрещнем новата учебна година със спокойствие и увереност. Нека силата на знанието да ни води напред за една по-успешна и спорна учебна година. Да, ще има моменти, в които ще бъде трудно и напрегнато, но ние трябва да направи всичко необходимо да справим с тези ситуации. Ограниченията, които се налагат в училищната среда заради пандемията, са наложителни, за да бъдем здрави както ние, така и всички около нас“, каза той. 


Директорът направи специално обръщение към първокласниците, които са 16 на брой. Той им пожела да бъдат здрави и любознателни, да радват своите учители, защото „светът на знанието дава духовно богатство, светлина и радост“.


Думата за приветствие бе предоставена на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Той подчерта, че училището в Скравена има една от най-хубавите материални бази в общината и поздрави директора и учителите за непрестанните усилия да я обновяват и развиват.  „Остава само всички Вие и ние да направим така, че деца ни действително да получат качествено образование, за да станат полезни, равностойни и успешни граждани на нашето общество“, посочи Иван Гавалюгов. 


Директорът на дирекция „Учебници и училищна документация“ в Министерството на образованието и науката – Пенка Иванова, също поздрави учениците и техните учители с новата учебна година. Тя подари книги за училищната библиотека. 


Гости на тържественото бяха още: Цветан Миньовски – общински съветник и председател на училищното настоятелство, Красимир Кирилов – началник на Районното управление на МВР в Ботевград, Каролина Маринова – директор на Центъра за подкрепа на личностно развитие в Ботевград, Методи Драганов – кмет на Скравена, Нели Георгиева – директор на детска градина „Детелина“ в селото, Иван Николов – председател на Народно читалище „19 февруари“, Димитър Романов - местен бизнесмен, бивши учители, родители.