В Трудовец днес се провежда второто издание на фолклорен фестивал “Златни нишки“, който предоставя възможност за изява на танцови състави, школи и клубове за любители, изучаващи български народни танци. Събитието е с конкурсен характер, преминава в три етапи и три категории. Изпълненията на участниците се оценяват от жури в състав: Анита Йонова – представител на фолклорен клуб “Варвари“, който е сред организаторите на фестивала; доц. д-р Ивайло Иванов – преподавател във Варненския свободен университет, специалност „Хореография” – председател на журито; Константин Константинов – хореограф, педагог в Националното училище за фолклорни изкуства – Котел, ръководител на представителния танцов ансамбъл към училището. 


За призовите места в трите категории се състезават: ТА „Балканска младост” – Етрополе, ДТС „Гайтани” към 68 СУ – София, Детски танцов състав „Жар” – Трудовец, ДТС „Литаковче” – с. Литаково, ДТС „Гергьовче” – София, ТС „Литаково” – с. Литаково, ТК „Пъстра китка – Банкя“ ТК „Хоп-троп ИМИ” – Ботевград, “Хоро - Н“, ТК “Пъстра китка“. Като някои от тях участват с формации в три възрастови групи.


При откриването на фестивала прозвуча химнът на страната ни. Под неговите звуци бе издигнат родният трикольор. 


Преди това със ставане на крака и едноминутно мълчание бе отдадена заслужена почит към паметта на Веселин Драганов – дългогодишен кмет на село Трудовец, който през миналата година положи началото на фестивала “Златни нишки“. 


Думата за приветствие бе предоставена на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов, “Изключително ми е приятно, че трудовчани се решиха и организираха този събор, който, вярвам, че ще се превърне в традиция и всяка година ще привлича все повече зрители и все повече участници. Ние сме длъжни да пазим българщината и това е един от прекрасните начини да покажем на всички, най-вече на нашите деца, българските традиции във фолклора, в певческото и танцовото изкуство“, каза той. Кметът Гавалюгов пожела на всички приятни мигове с изпълненията на танцовите състави, а на участниците – успешно представяне. 


Приветствено слово произнесе и Галина Маринова – изпълняващ длъжността “кмет“ на село Трудовец. “Един народ, който може да съхранява и предава на следващите поколения своето фолклорно богатство, може да се нарече горд народ. В народните танци и хора е вплетена душата на народа, те ни зареждат с позитивна енергия и още по-дълбоко ни свързват с нашите корени“, каза тя. Галина Маринова изрази задоволството си, че за втора поредна година Трудовец е домакин на фолклорния фестивал “Златни нишки“, който сплотява любителите на българските народни танци и заздравя връзките между тях. Г-жа Маринова обяви събитието за открито. 


Поздрав към всички участници и гости бяха танцовите изпълнения на фолклорен клуб „Варвари” и група „Шопски триъгълник”, както и на танцьорите от фолклорен състав “Жар“ в село Трудовец, чиито хореограф е Георги Иванов. Предварително бе обявено, че като домакини и организатори, те не участват в конкурсната програма. 


Победителите във второто издание на Национален фолклорен фестивал „Златни нишки” ще бъдат обявени днес от 17 часа, съобщиха организаторите. Преди това ще се състои гала концерт на участниците. 


Празникът е естествен финал на Ракитовите празници в село Трудовец. Той е включен в културния фестивал на Министерството на културата. Второто издание на фестивала премивана под егидата на Областната администрация на Софийска област и се осъществява от Община Ботевград и Кметство Трудовец.