Днес в Пресклуб България Балкан получи статуетката за отбор на месец май. В традиционната анкета той изпревари футболните отбори на Локомотив Пловдив и Лудогорец. Спортните редакции дадоха 10 гласа за Балкан, Локо Пловдив – който за първи път в своята история спечели трофей - Купата на България, получи 8 гласа, а шампионът Лудогорец – 3 гласа. Признанието за Балкан е особено ценно, тъй като изпревари два футболни отбора, което се случва изключително рядко.


За оспорваната битка в анкетата говори и фактът, че старши треньорът на Балкан Небойша Видич изостана само с един глас от наставника на Локомотив Пловдив Бруно Акрапович. Видич получи 8 гласа от спортните редакции, а Акрапович – 9.


На пресконференцията присъстваха кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, президентът на БК Балкан Михаил Михайлов и капитанът Венцислав Петков.


„След спечелването на шампионската титла целта пред Балкан за новия сезон е да стане първият български отбор в груповата фаза на баскетболната Шампионска лига – каза Иван Гавалюгов. – Именно в тази връзка ще бъде и изборът на нов старши треньор, както и на предстоящата селекция. Имаме дългосрочни договори с нашите спонсори и рекламодатели, сътрудничеството с които е взаимноизгодно. И се надяваме след този успех техният кръг да се разшири“.


"Надяваме се името на новия треньор да стане известно най-късно до края на този месец - каза президентът на БК Балкан Михаил Михайлов. - Едва след това ще започнем да изграждаме селекцията от играчи. Въпреки че и досега имаме десетки предложения от баскетболни мениджъри."


"Двете години в Балкан бяха много успешни за мен - каза капитанът на шампионския тим Венцислав Петков. - Договорът ми с клуба изтече, сега съм в процес на избор на най-оптималната за мен опция за новия сезон".


От Балкан съобщиха, че имат неофициално предложение към Брендън Браун да остане в отбора и за следващия сезон, на което той засега не е отговорил. Практиката показва, че е много трудно да задържиш чужденец в българския баскетбол за втора поредна година. Още повече след успешен сезон, след който цената му се повишава, какъвто е случаят с Брендън Браун.


От клуба съобщиха, че искат да запазят ядрото от български играчи. Двама от тях имат договори за още една година - Павлин Иванов и Крис Минков. Ако не получат изгодна оферта от чужди клубове, в България те ще продължат да играят само за Балкан през новото първенство. Ще има конкретни оферти и към други двама български баскетболисти - Димитър Димитров и Венцислав Петков.


Кметът Иван Гавалюгов каза още, че радостта от шампионската титла не е била само в Ботевград. "Получихме много поздравления от други български клубове, с които по време на шампионата сме съперници. Със спечелването на шампионата те видяха, че не всичко е предопределено, както се смяташе до неотдавна."


От БК Балкан вече са подали заявка за участие в баскетболната Шампионска лига. Срокът за това изтича утре - 14 юни.