Извадиха тумор с големината на футболна топка


Операцията е извършена от хирурга д-р Петър Анастасов на 13 юни. Пациентката е 50-годишна жена от Трудовец. Тя отишла преди месец с оплаквания от гастрит. При прегледа на ехограф обаче се установила гинекологична туморна формация и била насрочена операция.


„Размерът на находката определено ни изненада. Извадихме туморна формация с големината на футболна топка“ - разказва д-р Анастасов. - Самата операция бе сложна, тъй като жената е имала преди това други операции на коремните органи, заради които достъпът до кистозната формация бе доста труден. Още повече ни затрудни и преплитането на червата и срастването на кистозната туморна формация, но в крайна сметка успяхме да я извадим успешно. Самата операция продължи около 4 часа“ - разказва хирургът.


Асистент на д-р Атанасов по време на операцията е бил началникът на хирургичното отделения д- р Емилиан Кюркчийски. „Изключително съм благодарен на целия екип - на д-р Кюркчийски, на анестезиолога д-р Томова, хирургичните сестри - работата на всички бе на високо професионално ниво“ - казва д-р Анастасов.


Оперираната Татяна е настанена в реанимация и се чувства добре. „Имам огромно доверие на д-р Анастасов. Можех да направя операцията и в София, но избрах нашата болница заради д-р Анастасов. Има златни ръце, познавам го и му имам пълно доверие“ - каза Татяна пред репортери ден след операцията.


„Неглижирането на профилактиката води до подобни проблеми. Тази жена е носила кистата с години, ако е имала редовни профилактични прегледи нямаше да се стигне до това състояния, в което формацията е заела 90% от корема й“ - казва хирургът д-р Анастасов.


И споделя една от големите болки на работещите в ботевградската хирургия. Отделението разполага с лапароскопска апаратура, но тя продължава да стои неизползваема. Нужно е апаратът да се доокомплектова с части, които струват около 20-25 хиляди лева.


„Жлъчка, апандисит и други неща могат да се оперират безкръвно. Имаме техника, имаме опит - в лицето на д-р Кюркчийски, просто тази техника трябва да се окомплектова. Това е болката ни в хирургията“ - казва д- р Анастасов.