Инж. Катя Ценева – директор на ТПГ „Стамен Панчев”, е получила най-тежкото наказание по трудовото законодателство - дисциплинарно уволнение. Тя е твърдо решена, че ще търси правата си по съдебен път. Дори вече е наела адвокат, който ще я представлява в съда. 


Инж. Ценева е получила заповедта за уволнение тази сутрин, около 7 часа, на…улицата.  Тя била причакана близо до дома й, където бил паркиран автомобил с трима костюмирани служители на Регионалното управление по образование – София регион. Колата спряла там преди да стане седем часа, което направило впечатление на нейни близки. Те изчакали известно време, след което отишли да попитат хората в нея кого търсят. След като станало ясно,  че става дума за Катя Ценева, близките й я повикали да излезе. Служителите на РУО й връчили заповедта за дисциплинарно уволнение. 


„Накараха ме да се почувствам като престъпник, и то не за първи път. Нямам нищо против служителите на Регионалното управление по образование. Те изпълняват нечии нареждания. Щях да ги поканя вкъщи, но беше доста рано, не бях подготвена за сутрешни гости”, коментира инж. Ценева пред наш репортер.  – Уволняват ме заради отсъствията на учениците и за това, че съм си позволила коментар пред медиите по тема, която засяга образованието. Но аз не се чувствам виновна. Началникът на Регионалното управление по образование – г-жа Иванова, обяви, че средният успех на зрелостниците по български език и литература е среден 2.87, но тя пропусна да каже, че то подготвя добри професионалисти, търсени не само от местните производствени фирми, и това може да се докаже с конкретни факти”, допълни тя. 


Инж.Катя Ценева има 25-годишен стаж в системата на образованието. До този момент не е била наказвана. През миналата година тя спечели конкурса за директор на ТПГ „Стамен Панчев” в Ботевград, и то с висок резултат. Носител е на наградата „Неофит Рилски” и други отличия. Тази година, под нейно ръководство, отборът на професионалната гимназия отново завоюва призово място в националното състезание за най-добър млад автомонтьор и водач на МПС. Освен това учениците се завърнаха с бронзов медал от международно състезание за млади автомонтьори в Сърбия. Възпитаници на ТПГ редовно печелят и състезанията за най-добри заварчици в страната, както и други надпревари в сферата на професионалното образование.