На основание чл. 21, ал. 1, т. 22 от ЗМСМА и чл. 8, т. 1 от Наредба № 10 за символите, почетните звания и почетните знаци на община Етрополе на заседанието от 04.06.2011 година Общинският съвет взе решение за удостояване на Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил със званието „Почетен гражданин на община Етрополе" за изключителни заслуги към града и общината в съхраняването и развитието на духовните ценности и духовния възход на община Етрополе.
На днешния Петровден, който е и празник на Етрополе, председателят на Общинския съвет Марин Маринов му връчи документите и Почетен знак „Плакет с изображение на Часовниковата кула", най-високото отличие на града.
Това стана от трибуната на централния площад по време на празничните тържества. Марин Маринов подчерта заслугите му за удостояваното с високото отричие.
Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил благодари за указаната му чест и каза, че ще продължава и занапред да помага за духовното извисяване на гражданите на града и общината.


В тази връзка да припомним отново:
През месец януари 2001 г. митрополит Гавриил е избран и канонически утвърден да ръководи Ловчанска епархия.
Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил е личност, високо ерудирана и с дълбокото разбиране, че в името на доброто и хората можем и трябва да работим заедно, се казва в мотивите за взимане на това решение.
Негово Високопреосвещенство винаги откликва на нуждите на миряните в Етрополе, подпомага делата на етрополци и подкрепя многобройните обществени и социални инициативи в нашия град. Значими са заслугите му за развитието и издигането на духовния живот на община Етрополе, за духовното възпитание на децата и богословското образование и наука.
По негова инициатива жителите на нашата община се докоснаха до две светини - Чудотворната икона на Боянската Пресвета Богородица от Украйна и мощите на „Света Равноапостолна и Мироносица Мария Магдалина".
Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил полага постоянни грижи за възраждане на Ловчанската епархия. С неговото Благословение са построени и обновени православни храмове в община Етрополе. През 2007 г. започна обновяването на църквата в Етрополския манастир „Света Троица". Всеотдайните грижи на Ловчанския Митрополит Гавриил за нашия манастир допринасят за развитието и популяризирането на Светата обител като духовно средище на България. Под негово ръководство в манастира се организират детски лагери за обучение в православната ни вяра.
Със своята богослужебна и общественополезна дейност в Етрополе Негово Високопреосвещенство Митрополит Гавриил заслужава искреното уважение и признание на гражданите на община Етрополе. Животът му е достоен пример да бъдем по-добри, по-честни и по-справедливи.
С Решение № 142/24.11.2009 г., Протокол № 14 на Общинския съвет в гр.Етрополе Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил е награден с Почетен знак „Плакет с изображение на Часовниковата кула".
Честито, дядо Владика!