След държавния шампионат по спортна акробатика в Русе в края на миналата седмица окончателно стана ясно, че тройката на Балкан Дария Иванова, Стейси Василева и Габриела Боевска ще представя България на европейското първенство във възрастта 12 до 18 години. Това съобщи тяхната треньорка Добринка Николова след завръщането от Русе, където Дари, Стейси и Габи станаха шампионки на България със златни медали и в трите комбинации.


"Включването на тройката в националния отбор бе обявено категорично от ръководството на федерацията и от националния селекционер. До европейския шампионат, който е през месец октомври в Израел, с  трите момичета ни предстои изключително много работа. Предстои смяна на една от досегашните комбинации, трябва да подготвим нова.


От 5 август тройката ни отново, както и миналата година, ще участва на еврокампа в "Камчия" с експерти от водещи в спортната акробатика държави. Веднага след това, пак в "Камчия", предстои подготвителен лагер на националния отбор".


Добринка Николова съобщи, че от ботевградската школа по акробатика има още една национална състезателка. Това е Елена Босилкова. От месец март тя беше двойка с Полин Петрова от ЦСКА, която на държавния шампионат в Русе спечели три златни медала.


В националния отбор, обаче, Елена ще бъде двойка с момиче от Бургас - Теодора Кръстева, която досега участваше на европейско и световно първенство с Теодора  Георгиева . Последната обаче заяви, че няма да продължи да се занимава с акробатика и затова бе взето бързо решение малката Теодора да бъде заменена от Елена Босилкова.


"Притеснението ми идва от това, че те ще участват в по-горната възрастова група от 12 до 18 години, въпреки че още имат право да играят  от 11 до 16 - каза Добринка Николова. - Няма да бъде лесно, тъй като в двете възрастови групи има доста голяма разлика по отношение на трудността на елементите. Но това бе решението на селекционера на националния отбор Драгомир Драганов."