Синята зона в центъра на Ботевград започва да функционира от четвъртък - 1 август, съобщиха от общинската администрация.  


Синята зона започва от бул."Трети март" пред хотел Ботевград до бул."България" и от бул."България" до ул."Акад. Ст. Романски", като работното й време ще бъде само през работни дни от 8 до 19 ч. за лятното часово време и от 8 до 18ч. през зимното часово време.


Цената за един час ще е 1 лев, а максималният престой ще е до 3 часа. Заплащането ще става чрез талони или чрез есемес на кратък номер 13723 за всички български мобилни оператори. 


На колите на водачи, които надхвърлят максималния престой или не са заплатили, ще бъдат поставяни скоби от служителите на Дирекция "Обществен ред и сигурност". Санкцията за тях ще е 20 лева и ще се заплаща на място.


Всички собственици или наематели на жилищни имоти в синята зона, могат да се възползват от платено преференциално паркиране, като за целта трябва да подадат заявление по образец в Община Ботевград. 


Синята зона разполага с 60 паркоместа, от които 5 са за хора с увреждания. МПС на водачи с увреждания, паркирани на съответните 5 паркоместа, не дължат такса за синя зона.


Гражданите могат да се запознаят с всички правила и условия за ползване на синя зона в разпоредбите на чл.24,25,26 от Наредба №1 за поддържане и опазване на обществения ред, общественото имущество и околната среда в Община Ботевград:http://botevgrad.bg/data/pages/files/1560516859.pdf?%D0%B0=46