Разрешението е издадено от Министерството на земеделието и горите и от общината на фирмата, която строи МВЕЦ на река Рударка в землището на Краево. Според проекта те трябва да изградят напорен тръбопровод с дължина около 1.5 км в коритото на реката. Отсечените дървета са по трасето на тръбопровода и сервитутната зона към него.


Стойността на отсечените дървета е платена на Горското стопанство, а за дърветата, които са на общинска земя - парите ще получи общината. Повече от месец обаче отсечените дървета са оставени в коритото. Това предизвика и многобройните сигнали от жители на селото, че се извършва нещо нередно.


„Дървесината ще бъде извадена от реката до два-три дни“ - заяви пред наш репортер Бойко Григоров от фирма „Собек“, която строи МВЕЦ-а. - Тя ще бъде предоставена на кметството в Краево, за да могат хората да я ползват за огрев" - допълни той.


"Цялата документация за МВЕЦ-а и всички разрешителни са предоставени на кметството в Краево и всеки, който има интерес, може да се запознае на място", заяви Бойко Григоров.


Процедурата по строителството на МВЕЦ-а на река Рударка започна през 2011 година. Разрешителните от различни институции са издадени до 2014 година, самото строителство обаче започна през миналата година. То бе съпроводено с протести на хората в Радотина и Краево, които се опасяваха, че това ще наруши нормалното водоснабдяване в селото: https://botevgrad.com/news/72029/Prokuraturata-proveryava-Mini-VEC-ovete-obshtinata-predostavi-vsichki-stroitelni-dokumenti-na-DNSK/