Археолози твърдят, че Кадис, който се намира в южната част на Испания, е най-древният постоянно обитаван град в Европа.

Този извод те правят въз основа на датирането на открити неотдавна стени, за които се предполага, че са от VІІІ век пр.н.е.

Както съобщава "Индипендънт", до стените са намерени финикийски глинени съдове, използвани във всекидневния бит, бронзова закопчалка за дрехи.

Досега в Кадис бяха откривани останки от древни погребения, които сами по себе си не са доказателства за съществуването на град.

Предстои да бъде установено какво е било предназначението на откритите стени. Възможно е това да са били стени на жилища. Разкопките се провеждат в историческия център на Кадис.

Кадис (римски Гадес) е основан от финикийците, на които е била нужна пристанищна колония за транспортирането на мед и други полезни изкопаеми от района на река Рио Тинто.

Финикийците нарекли града Гадир. Антични източници твърдят, че Гадир е основан скоро след края на Троянската война, тоест на границата на ХІІ и ХІ век пр.н.е. Материални доказателства за това обаче не са открити.

Самото местоположение на древния Гадир предизвиква спорове, най-малкото още две селища по южното крайбрежие на Испания претендират за правото да бъдат смятани за Гадир -Санта Мария дел Пуерто и Чиклана.

В района на Чиклана са намерени финикийски стени и останки от храм. Хосе Мария Хенер обаче, чиято експедиция откри останките от стени от VІІІ век пр.н.е., е убеден, че точно неговите разкопки свидетелстват в полза на историческото ядро на Гадир на територията на съвременен Кадис.