Районът около чешмата на Поп Нако вече има друга визия. Там е чисто, окосено, има обособен кът за отдих, кошове за отпадъци. Всичко това бе постиганото със средства на дарители и доброволен труд, които спомогнаха да се реализира каузата „Грижа ни е за природата“, чиято цел е да провокира ангажираност от страна на местната общност към проблеми, свързани с опазване на природното богатство на родния край. 


Благотворителната инициатива започна със забавни игри, състезания и томбола, организирани на самото място. Наградите за победителите и почерпката на присъстващите също бяха осигурени от жители на село Трудовец и приятели на участниците. Доброволци се ангажираха и с дейностите. Инструкторът по стрелба с лък безвъзмездно предостави и необходимите съоръжения. Аниматор забавлява най-малките, а водещи на събитието бяха партньорите на организаторите от Младежко сдружение за община Правец. 


Желаещите да участват в различните състезания  - стрелба с лък, теглене на въже, стрелба с топче, „Пренеси без да падне“, и в най-забавната част - томболата, получиха това право срещу дарена сума. Дарения се събираха и в предварително подготвена купа. 


Организаторите помислиха и за отпадъците, поставяйки временни съдове за разделно събиране и призовавайки всички да изхвърлят разделно.


В благотворителната инициатива се включиха около 120 дарители, а 17 дариха през електронната платформа „България дарява“. Общият размер на събраната сума бе 2 131 лв. 


„Преди да дадем нов живот на това божествено място, положихме доста труд. Почистихме района около чешмата и около поляната с трапезите. Събрахме десетки чували с отпадъци, изрязахме къпини, клони, храсти, треви. Почистихме и мястото в близост да трапезите, където се провежда съборът. Изградихме и тоалетна. Погрижихме се за поляната, като я окосихме.  Върху трапезите бе пораснал мъх, който почистихме, а  след това лакирахме масите и пейките. Поправихме строшените пейки. Поставихме кошове за отпадъците. Изградихме кът за отдих до изворната чешма с маси и пейки, и там поставихме кош за отпадъците. 


Нашата инициатива вдъхнови нови дарители, които предоставиха безвъзмездно част от дървения материал - трупите /фирма „Ушко комерс“/. С част от събраните средства закупихме необходимите материали - дъски, греди, скрепежни елементи, лакове и други пособия. Дарената сума се оказа по-голяма от необходимата. С останалата част закупихме и монтирахме, също с помощта на доброволци, нова чешма на мястото на разрушената на площада до църквата, читалището и спортната площадка. Закупихме цветя, които засадихме в новите кашпи. Днес това пространство има нова визия. Чешмата ще се ползва от всички, които спортуват на спортната площадка, посещават читалището, църквата или просто се разхождат по площада“, споделиха от сдружение „Трудолюбци“, по чиято идея и с чието активно участие бе реализирана каузата „Грижа ни е за природата“.  


„Абсолютно всички дейности се реализираха с доброволния труд на много местни жители, които непрекъснато се вдъхновяваха от настъпващата промяна. При всяка дейност намирахме нови съмишленици“, допълниха от организацията и съобщиха още, че периодично посещават мястото и изхвърлят събраните отпадъци.


Списъкът с дарители и доброволци е дълъг и е трудно да бъдат изброени всички. „Радостен е фактът, че всяка една инициатива вдъхновява нови доброволци. Това е един # Добър пример, чрез който показваме, че от нас зависи как да живеем!“, заявиха от сдружение „Трудолюбци“. 


Организацията изказва благодарност на всички, дарили средства или доброволен труд за каузата за превръщане на местността Поп Нако в по-чисто, по-подредено и по-приятно място за отдих сред природата! Също отправя благодарност и към екипа на „България дарява“ за оказаното съдействие и подкрепа за осъществяване на проявата.


Междувременно, от сдружението обявиха, че са предприели действия за поправяне на пътя, който води до местността.